Victor Ponta: Voi discuta cu noul președinte de câte ori va fi nevoie și necesar

Data publicării:
Colaj nou Ponta si Iohannis Digi24 2

Victor Ponta a admis implicit, luni, că nu a discutat cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, despre intenţia sa de a se prezenta în Parlament cu un nou Guvern, restructurat, pentru a cere un nou vot de încredere, dar a precizat că a avea un dialog cu președintele ales după ce acesta îşi va prelua mandatul.

Victor Ponta va propune luni, 15 septembrie, Parlamentului o formulă de guvern restructurat. Președintele ales, Klaus Iohannis, va fi învestit de Parlament la 21 decembrie, în aceeași zi în care premierul speră să obțină votul final al legislativului și în privința bugetului pe 2015.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, despre intenţia sa de a se prezenta în Parlament cu un nou Guvern, restructurat, pentru a cere un nou vot de încredere, Ponta a răspuns: „Cu siguranţă, cu domnul preşedinte Iohannis voi discuta ori de câte ori va fi nevoie şi necesar, după ce domnia sa îşi preia mandatul”.

De altfel, Victor Ponta a subliniat, luni, după o reuniune a conducerii PSD, că este nevoie de inițierea unui dialog cu opoziția pentru votul pe mari proiecte, invocând nevoia de predictibilitate și stabilitate.

Mai direct, nu vreau să adopte doar majoritatea actuală, pentru că asta înseamnă lipsă de predictibilitate. Vine o altă majoritate, un alt guvern, se schimbă lucrurile. Vreau să dovedim capacitatea României de a fi, din punct de vedere fiscal-bugetar, stabilă pe o perioadă care să depășească un simplu ciclu electoral”, a explicat Victor Ponta.

El a dat câteva exemple de astfel de măsuri pe termen mediu și lung: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea redevențelor.

Referitor la noul cod fiscal, la codul de procedură fiscală, mai departe, la revizuirea Constituției, pentru că eu cred că 2015 este un an în care trebuie să revizuim Constituția, la sistemul electoral, pentru că nu putem să stăm să așteptăm 2016, trebuie în 2015 să schimbăm sistemul electoral pentru alegerile din 2016, la organizarea administrativ-teritorială, toate aceste lucruri nu pot fi făcute doar de majoritate. Toate aceste lucruri pot fi făcute în dialog între majoritate și minoritate, între putere și opoziție, ținând cont de faptul că în democrație lucrurile acestea se schimbă, dar marile proiecte trebuie însușite de toată lumea, ca să abiă stabilitate și predictibilitate”, a spus premierul. El a precizat că în felul acesta România poate fi atractivă pentru investitori.

Președintele ales, Klaus Iohannis, a vorbit în mai multe rânduri, despre intenția ca PNL să preia, la anul, guvernarea. Ultima dată a făcut-o în urmă cu câteva zile, într-un interviu pentru La Repubblica.

Citiți și: 

Vicepreşedinte PSD: De ce să nu cooptăm în noul guvern PNL şi PMP?

PNL își face program de guvernare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri