Victor Ponta: „Vom propune un sistem electoral diferit”

Data publicării:
pontaa psd-1

„Azi vreau să hotărâm mandatul delegaţiei care merge la consultările legate de noul sistem electoral şi vom anunţa care e opinia noastră la final. Nimeni nu trebuie să meargă cu o opinie bătută în cuie, pentru că atunci nu o să ne înţelegem. Noi spunem ce credem că este mai bine din punctul nostru de vedere, fiecare partid îşi spune punctul său de vedere", a spus Ponta în debutul şedinţei.

El a precizat că este important să nu rămână actualul sistem de alegeri.

„Vom propune pentru alegerea parlamentarilor - un sistem diferit faţă de cel actual - fie unul mixt de sistem german, fie unul proporţional care să ducă la reducerea numărului de parlamentari. La Cameră să fie 300 de deputaţi şi minorităţi, la Senat - un număr maxim de 100 - 110 senatori.

În ceea ce priveşte alegerile şi asigurarea votului cetăţenilor din diaspora vom susţine ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul autorităţilor publice. În ceea ce priveşte sistemul de alegere al autorităţilor locale - pentru primari - opţiunea PSD este de a continua sistemul actual”, a declarat Victor Ponta.  

Senatorul Ilie Sârbu are şi o explicaţie pentru problemele din toamna trecută: PSD a fost luat prin surprindere de numărul mare de votanţi.

Există ideea de a merge pe soluţia sau pe varianta votului aplicat de Franţa”, a spus Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, citat de RFI.

Întrebat de ce nu a reuşit PSD să găsească o soluţie pentru votul în străinătate înaintea alegerilor prezidenţiale, Ilie Sârbu a spus că a fost luat prin surprindere. "Nimeni nu s-a aşteptat la un număr aşa de mare de participanţi la vot", a completat Ilie Sârbu.

Social-democraţii îi vor prezenta propunerile preşedintelui Klaus Iohannis la consultările pe care acesta le va avea cu partidele parlamentare peste două zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri