VIDEO. Klaus Iohannis: Am înțeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook

Data publicării:
iohannis ue - presidency

Președintele a ținut să sublinieze că nu este apropiat trustului Intact și a dat asigurări că nu și-a schimbat abordarea față de statul de drept din România și aplicarea legii. El a recunoscut că interpretările care s-au dat ulterior declarațiilor sale inițiale au fost cauzate, probabil, de exprimarea sa „foarte succintă”.

„În spațiul public de acasă, din România, a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmație pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni. Am făcut această afirmație miercuri, fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca prin acțiunea (ANAF - n.r.), așa cum a fost ea concepută, să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei. Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenționat. Ulterior, am aflat că această afirmație a mea, care a vrut doar să atragă atenția că este posibil să fie afectată libertatea presei, a fost interpretată în foarte multe feluri, poate și datorită faptului că m-am exprimat foarte succint. Din acest motiv, vreau să fac câteva precizări. S-a vehiculat ideea că mi-aș fi schimbat abordarea, că aș fi apropiat de acest trust de presă, de această televiziune, s-au făcut fel și fel de supoziții că aș fi mai puțin atașat de statul de drept. Toate aceste speculații sunt fără niciun fel de suport real”, a spus președintele.

„Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept și voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Este evident și am spus acest lucru de nenumărate ori că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuție aici. În același fel, însă, sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare și libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câștigate la Revoluția din decembrie 89 și cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate – nu neapărat dintr-o intenție, dintr-o abordare stângace câteodată – acest lucru trebuie atenționat”, a continuat Klaus Iohannis.  

„Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă, poate unii sau alții îți amintesc că dimpotrivă, în campania din noiembrie 2014, campania media care s-a purtat, accentele au fost tocmai de altă natură. Nu există niciun fel de intenție din partea mea, nu a existat și nu are de ce să existe să apăr pe cineva în fața legii. Eu vreau să se impună legea și sper că prin aceste câteva precizări am lămurit un pic mai bine situația”, a adăugat șeful statului.

„În același context, vreau să spun că am înțeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook”, și-a încheiat președintele declarația de la Bruxelles, pe care a susținut-o la finalul  summitului UE dedicat Marii Britanii.

Începând de miercuri, preşedintele Klaus Iohannis și-a pierdut aproape 40 de mii de susținători de pe pagina sa de Facebook, ca o formă de protest faţă de declaraţiile făcute în disputa ANAF-Antena Group, când Klaus Iohannis a calificat o sentinţă judecătorească definitivă drept... banal motiv administrativ.  

În ciuda precizărilor făcute vineri seara, de la Bruxelles, pe care ulterior le-a postat și pe pagina de Facebook, președintele a continuat să piardă fani. În aproximativ două ore, avea cu aproape 200 de like-uri mai puțin.

Ce a spus, miercuri, președintele:

Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă din partea ANAF mi se pare nepotrivită, dacă nu discutabilă, și am constatat din discuții avute că există deschidere la factorii de decizie și prin discuții așezate și calme se găsesc soluții convenabile”, a spus Klaus Iohannis, la întrebarea unui jurnalist.

ANAF a transmis, luni, că a trimis notificări pentru evacuarea sediilor care au fost confiscate și trecute în proprietatea statului prin decizii judecătorești, deci inclusiv cele în care își desfășoară activitatea postului de televiziune Antena 1 și Antena 3. 

Astfel, clădirile grupului GRIVCO, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, precum şi imobilul în care funcţionează televiziunile Antena1 şi Antena 3 trebuie evacuate în cinci zile. 

ANAF a făcut notificarea de evacuare în baza deciziei definitive din august 2014 pronunţată de judecători în dosarul privatizării ICA. Magistraţii au hotărât atunci trecerea în proprietatea statului a terenurilor din Băneasa pe care Grupul GRIVCO le-a obţinut în urma privatizării frauduloase a fostului Institut. Tot atunci, instanţa a dispus şi confiscarea sediului televiziunilor, considerând că a fost achiziţionat din sumele obţinute din aceeaşi privatizare ilegală.

Prejudiciul total a fost stabilit la 60 de milioane de euro. Până în prezent, s-a recuperat puţin peste 1%, din vânzarea unui apartament în Bucureşti şi a unei vile din Predeal. 

În urma acestei decizii, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a chemat pe premierul Dacian Cioloș să dea explicații cu privire la situația în care se află acum posturile de televiziune din grupul Intact. 

Citiți și:

Scandalul ANAF-Intact. Patru ONG-uri protestează față de declarațiile lui Klaus Iohannis
Președintele pierde fani pe Facebook
Dacian Cioloş: Dacă nu respecta termenul de cinci zile, ANAF putea fi acuzată de discriminare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri