VIDEO. Klaus Iohannis, în Parlament: "Oamenii îşi doresc legi mai clare, care nu se schimbă peste noapte. Această realitate trebuie să capete un răspuns"

Data publicării:
iohannis discurs strategie aparare parlament


ACTUALIZARE 11.35. Discursul președintelui din Parlament:

"Calea pe care am ales-o în exercitarea mandatului meu este în primul rând cea a dialogului. Am spus și o voi repeta - îmi doresc un Parlament puternic și care să se bucure de încrederea cetățenilor. Nu pot concepe o Românie puternică fără instituţia sa cel mai larg reprezentativă pe măsură. Sunt două aspecte - o legislație de calitate și raporturi funcționale cu celelalte puteri din stat.

În sistemul constituțional al separației puterilor, președintele are atributul promulgării legilor. Întreaga funcționare a instituțiilor statului, economiei și societății depinde într-un fel sau altul de relația cu legea, de modul în care sunt create, aplicate și respectate legile. Pe unele dintre ele le-am retrimis la reexaminare.

Dincolo însă de solicitările punctuale de reexaminare am constatat și unele aspecte care pun problema calității și coerenței legislației.

Doar în 2015, asupra vechiului Cod Fiscal s-a intervenit de 13 ori, Legea Educației, Sănătății, Administrației, Codul Muncii, au fost modificate la două trei luni sau de trei ori în aceeași lună. Am constatat că prin două legi distincte s-a modificat același act normativ. Am văzut un studiu prin care 80% se arătau nemulțumiți că legile sunt greoaie. Oamenii își doresc norme legislative mai clare, mai simple, care nu se schimbă peste noapte. Această realitate trebuie să capete un răspuns. Sunt în vigoare 14.000 de legi și ordonanțe.

În 2015, din legile din Parlament, peste 50% sunt acte de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență. Arată cum e relația dintre puterea Legislativă și Executivă. De la intrarea în vigoare până în prezent, legi fundamentale au fost modificate. Vechiul Cod Fiscal, de 135 de ori, Legea Educației de 26 de ori, Legea Sănătății de 114 ori. Legea Administrației de 38 de ori, Codul Municii de 28 de ori. 

În spatele cifrelor sunt oameni, sunt concetățenii noștri, care ne-au ales, elevii care nu știu după ce manual vor învăța, ce examene vor da, pacienții și medicii, angajații și angajatorii, antreprenorii care nu știu exact ce taxe vor plăti și câte, școli și spitale sau mari proiecte de infrastructură promise, dar nerealizate.

Educația și Sănătatea au suferit cel mai mult din cauza schimbărilor generate de calcule politice și conjuncturi. Modul în care se fac și schimbă legile în România e una din sursele ineficienței. Consecința - nu doar erodarea încrederii în Parlament, ci în lege, în general.

A căuta vinovați nu ar folosi la nimic. S-au succedat multe legislaturi, aceste practici s-au perpetuat. Ce putem face azi e să fim responsabili și să acționăm în consecință. Nu ne mai putem permite să vorbim despre stabilitate și predictibilitate legislativă, în timp ce pe fond lucrurile rămân la fel.

Nu aș vrea să ne vedem anul viitor și să fac aceleași constatări. Abordări de tipul dăm azi o lege, mâine o modificăm prin Ordonanță, trebuie să dispară, nu ca o constrângere la adresa Executivului, ci ca o dovadă a responsabilității. Acesta poate să fie momentul zero la care să porneasă recredibilizarea legii. Cu o legislație flexibilă, elaborată în legătură cu nevoile, durabilă în timp, trebuie să devină o prioritate.

Va însemna că pacientul va ști exact ce drepturi are, cât plătește, ce plătește, că un investitor nu va avea teama că regulile se vor schimba peste noapte, că un plătitor de taxe nu se va plimba ore în șir între ghișee, că nu va dura 20 de ani să construim o autostradă, că elevul va ști ce studiază, ce opțiuni are, ce examene trebuie să dea și își va contura viitorul.

Pe acest fond doresc să readuc în discuție tema Educației. Am exprimat zilele trecute hotărârea de a iniția o largă consultare publică despre viitorul Educației în România. Nici modificările de Legislație, conjuncturale, nici măsurile luate cu gândul la următoarea campanie electorală nu pot conduce la schimbare.

O transformare de sistem ne implică pe toți. Toate schimbările nu au rezolvat problemele pe fond, ci, nu o dată, au creat noi probleme. Dacă vrem cu adevărat o Educație valoroasă va trebui să procedăm altfel și să lucrăm împreună. De aceea, am asumat tema Educației și demarez această largă consultare care să implice cadre didactice, sindicate, elevi, specialiști, autorități, partide. Într-un termen de aproximativ doi ani se poate găsi un numitor comun, o legislație coerentă, care să rămână aceeași dincolo de politică. Vă cer ca membri ai Parlamentului să îmi fiți parteneri în acest proiect care nu e unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generațiile viitoare.

Un Parlament puternic înseamnă și o poziționare corectă față de Justiție. De fiecare dată când am considerat că s-au produs derapaje v-am comunicat, tocmai pentru că modul în care această instituție răspunde la cererile Justiției îi poate afecta credibilitatea.

Am spus ca la sfârșitul mandatului meu, corupția să nu mai fie prima pe lista de priorități a alegătorilor. România trebuie să câștige respectul pentru lege. 

Despre criza refugiaților

Suntem pentru solidaritate în interiorul UE. Suntem solidari cu statele afectate, acționăm în spiritul respectării drepturilor omului și trebuie să respingem manifestările radicale, să dovedim echilibru și înțelepciune. Nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare contabilă, ci doar prin dialog deschis, consultarea statelor membre, printr-o decizie consensuală. Nu vorbim despre locuri de cazare ci despre oameni, despre integrarea lor în societate, despre accesul la Educație, servicii de sănătate și locuri de muncă. Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere și sancțiuni, ci de comun acord. Fiecare stat membru are dreptul să acționeze în funcție de situația spectifică și capacități.

În cursul zilei de mâine, în CSAT, vom decide cursul și de câte ori va fi nevoie voi comunica cu dumneavoastră și celelalte instituții.


ACTUALIZARE 9.05. Klaus Iohannis a făcut precizări printr-un mesaj pe Facebook despre tema pe care o va aborda: legislația din România, schimbările ei frecvente și cum influențează funcționarea statului și, mai ales, viața de zi cu zi a cetățenilor.  

Voi merge astăzi în fața Parlamentului, ocazie cu care voi vorbi despre modul în care arată legislația în România,...

Posted by Klaus Iohannis on 15 Septembrie 2015

Klaus Iohannis a cerut să vină în faţa celor două camere în urmă cu aproximativ două săptămâni. Șeful statului a declarat în ultima conferinţă de presă că se aşteaptă ca în această sesiune parlamentară să fie adoptat un act normativ privind votul prin corespondenţă. Este de aşteptat ca legea pentru românii din străinătate să fie una dintre temele ce vor fi abordate de preşedinte.

Președintele va vorbi, cel mai probabil, şi despre capacitatea României de a primi refugiaţi, în contextul în care se discută la nivelul Uniunii Europene despre cote obligatorii ce depăşesc cu mult numărul de imigranţi pe care şi i-a asumat oficial ţara noastră.

Șeful statului ar putea vorbi şi despre vizita sa în Statele Unite de la finalul lunii, când va participa la Adunarea Generală a ONU sau despre summitul regional NATO din noiembrie, organizat la Bucureşti. 

Citiți și
Ultimatum pentru Parlament
Klaus Iohannis: Potențialul diasporei, fructificat atunci când munca în străinătate va fi o chestiune de alegere nu de constrângere
Gabriel Oprea, la Consiliul JAI: România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranți
Klaus Iohannis: Situaţia şcolilor, o ruşine naţională

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri