VIDEO. Politica românească, rezumată în șase minute

Data publicării:
rovana se uita la oprea

Ora 13:55 La sediul PSD sosește liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea. Toți ziariștii îl înconjoară și îi cer declarații. Gabriel Oprea le oferă cu generozitate. Intrarea în sediul PSD este blocată, practic, de vicepremier și grupul de ziariști care îl înconjoară.

13:58. În curtea sediului PSD intră Călin Popescu Tăriceanu, liderul PLR, însoțit de fostul ministru Daniel Chițoiu, și de Daniel Constantin, liderul PC. Ziariștii care îl intervievează pe Gabriel Oprea pe scări întorc capul, îi văd pe cei trei lideri venind, dar continuă să-și concentreze atenția asupra vicepremierului. Cei trei lideri se opresc la câțiva metri și privesc de la distanță cum Gabriel Oprea a acaparat toată atenția presei.

Sosește și Rovana Plumb, cea desemnată de Victor Ponta lider interimar al PSD. Iese grăbită din mașină, dar se oprește și ea la câțiva metri de intrare și se uită cum Gabriel Oprea este intervievat de presa. La un moment dat, are un schimb de priviri cu grupul lui Tăriceanu și dă din cap, arătând către vicepremier.

13:59 Plictisiți deja, cei trei din grupul Tăriceanu se întorc cu spatele, se uită la ceas, fac câțiva pași către poartă. Gabriel Oprea este bine dispus, jovial cu ziariștii și le cere să-i pună o ultimă întrebare. Rovana Plumb așteaptă în continuare, în poziție de „drepți”.

Gabriel Oprea intră, în sfârșit, în sediul PSD.

Zâmbind, Rovana Plumb îi așteaptă pe ceilalți trei lideri ca să intre împreună în sediu. Dă mâna cu ei în fața ziariștilor. Rovana Plumb deschide ușa sediului, dar le face semn celor trei bărbați să intre. Le ține ușa deschisă. După ce intră, Rovana Plumb rămâne afară, în fața ușii, dornică să le facă declarații ziariștilor.

14:00 Sosesc două mașini de la Guvern. Într-una din ele este premierul Victor Ponta.

14:01 În timp ce Rovana Plumb vorbește, premierul se îndreaptă în cârje spre intrarea PSD. Rovana Plumb intră în sediu. Victor Ponta face la intrare o scurtă declarație, i se pune o întrebare și, brusc enervat, intră în sediu.

Context

Coaliția de guvernare s-a reunit luni, în jurul orei 14:00, la sediul PSD. A fost un prilej pentru jurnaliști să ia declarații liderilor politici, în condițiile în care situația este din ce în ce mai tulbure, inclusiv în rândurile PSD, după ce premierul Victor Ponta a anunțat că se autosuspendă de la conducerea partidului. Pe de altă parte, tensiuni între PSD și UNPR există de mai multe săptămâni, după ce premierul a plecat să se opereze în Turcia, iar Gabriel Oprea a devenit premier interimar. Luni, Victor Ponta a fost inculpat de DNA și există voci care spun că Victor Ponta ar trebui să-și dea demisia din fruntea guvernului. Mulți văd deja în Gabriel Oprea un premier virtual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri