VIDEO. Președintele Klaus Iohannis, primit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei

Data publicării:
klaus cu felipe

Cu ocazia vizitei oficiale în Regatul Spaniei, am avut convorbiri cu Majestatea Sa Felipe al VI-lea și cu domnul Preș...

Posted by Klaus Iohannis on Monday, July 13, 2015

Actualizare 17:25: Președintele Klaus Iohannis a scris și un mesaj pe pagina de Facebook.

„Cu ocazia vizitei oficiale în Regatul Spaniei, am avut convorbiri cu Majestatea Sa Felipe al VI-lea și cu domnul Președinte al Guvernului, Mariano Rajoy. În cadrul întrevederii cu domnul Rajoy, am abordat teme precum relațiile noastre bilaterale, colaborarea în cadrul UE, NATO, dar și subiecte de actualitate în politica externă. Un subiect important al discuțiilor l-a constituit prezența în Spania a unei importante comunități românești, prilej cu care am mulțumit pentru deschiderea cu care cetăţenii noștri sunt primiți și integrați în societatea spaniolă. România și Spania au intrat în 2013 într-o nouă etapă, aceea de Parteneriat Strategic. Astăzi am avut ocazia să discutăm despre căile concrete prin care putem să folosim pe deplin oportunitățile pe care le oferă acest Parteneriat, precum și despre relațiile economice și comerciale. Trebuie să încurajăm companiile spaniole să realizeze în continuare investiții directe în domenii precum energie, industrie și agricultură din țara noastră”, se arată în mesajul scris pe pagina de Facebook a președintelui.


Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns duminică la Madrid, cu o zi înainte de vizita oficială pe care o avea programată. În programul iniţial al preşedintelui, pentru ziua de duminică era prevăzută participarea la reuniunea extraordinată a liderilor Uniunii Europene, de la Bruxelles. În lipsa unui acord între membrii zonei euro asupra Greciei, această întâlnire a fost anulată, ceea ce a condus şi la modificarea programului lui Klaus Iohannis.

Vizita oficială a preşedintelui în Spania se va desfăşura luni şi marţi şi în timpul ei şeful statului se va întâlni cu regele Felipe al VI-lea și cu premierul Mariano Rajoy, dar și cu membrii ai comunității române din Spania.

O conferință de presă este programată la ora 14:00, după întâlnirea cu premierul Rajoy.

Este prima vizită pe care președintele Klaus Iohannis o efectuează în Spania și, de asemenea, este pentru prima oară de la învestire când suveranul spaniol primește un înalt demnitar român.

Ultima dată când un președinte român a fost primit de regele Spaniei a fost în noiembrie 2007, când Traian Băsescu a fost primit de regele Juan Carlos, tatăl actualului suveran. Vizita a rămas celebră printr-un moment controversat, considerat a fi fost o gafă a ministrului de externe de atunci, Adrian Cioroianu, care i-a făcut un semn cu mâna regelui Juan Carlos, gest considerat neprotocolar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri