VOT NEGATIV pentru cererea DNA în cazul lui Victor Ponta

Data publicării:
ponta in parlament - mfax 2

FOTO: Mediafax Foto

ACTUALIZARE 11.37. Vot negativ în Parlament în privinţa cererii DNA. Victor Ponta rămâne cu imunitate.

231 dintre deputaţi au fost de acord cu raportul Comisiei Juridice (de respingere), adică sunt împotriva cererii DNA, în timp ce 120 au votat contra acestui raport, fiind astfel în favoarea solicitării DNA.

Au fost prezenţi în sală 351 de deputaţi.


ACTUALIZARE 11.04. Deputaţii votează cu privire la proiectul de hotărâre al Comisiei Juridice adoptat ieri. 

Comisia Juridică a dat raport de respingere faţă de cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Victor Ponta.

Concret, astăzi, deputaţii votează dacă aprobă sau nu refuzul în privinţa cererii DNA, aşa cum a fost formulat de Comisia Juridică.

Dacă votul va fi de respingere al proiectului Comisiei Juridice, proiectul se întoarce la respectiva comisie pentru a fi reanalizat.

ACTUALIZARE 10.55. „Ce se va decide azi va face înconjurul lumii şi va fi urmărit de toate cancelariile lumii civilizate, de toţi partenerii noştri,

Azi nu votăm ca parlamentari dacă Victor Ponta este sau nu este vinovat. Nu avem noi căderea să hotărâm acest lucru. Nici nu avem informaţiile necesare pentru a hotărî asta.

Noi azi votăm pentru a stabili un lucru clar: dacă în România respectăm Constituţia şi anume că nimeni nu e mai presus de lege, nici primul ministru. Azi votăm dacă Parlamentul susţine sau nu înfăptuirea dreptăţii de către puterea judecătorească, pentru a stabili clar pentru fiecare cetăţean din ţara asta dacă Parlamentul obstrucţionează sau nu justiţia. Acesta este votul!”, a declarat Ludovic Orban, liderul deputaţilor liberali din Cameră.


ACTUALIZARE 10.45. Victor Ponta le-a cerut colegilor săi să adopte o hotărâre, aşa cum a stabilit şi Curtea Constituţională, că trebuie făcut procedural.

„Vă rog să adoptaţi o hotărâre ca să nu avem o contestaţie azi că nu aţi adoptat o hotărâre.

Ca deputat, membru al Camerei Deputaţilor, nu am votat când am considerat că se încalcă puterea parlamentului sau a guvernului în mod abuziv.

Trebuie să adoptaţi o hotărâre, aşa cum a zis CCR.

Vă rog să nu votaţi politic, ci ca cetăţeni, ca deputaţi, şi vineri, la moţiune, să votaţi ca politicieni!”, a fost mesajul lui Victor Ponta.

ACTUALIZARE 10.14. Victor Ponta a venit la Parlament. El nu a făcut declaraţii.


Ședința începe la ora 10:00.

Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Și-a convins foarte repede colegii juriști că solicitarea DNA este neîntemeiată. Ca urmare, Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. "Pentru" au votat numai șapte deputați și a fost înregistrată o abținere.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a apreciat că "nu este nimic surprinzător" în modul în care au votat membrii Comisiei juridice și a arătat că șeful Guvernului "folosește absolut orice pârghie să se mențină în scaun", relatează Agerpres.

De altfel, premierul Victor Ponta s-a bucurat de un sprijin politic unanim în partid. Convocați din teritoriu, colegii săi din Comitetul Executiv Național al PSD, dar și ceilalți lideri ai coaliției guvernamentale au decis că vor să meargă mai departe alături de Victor Ponta.

Premierul este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru. Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism. Pentru aceste din urmă trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri