Votul prin corespondenţă, adoptat. Liviu Dragnea: Se va aplica şi pentru prezidenţiale

Data publicării:
stampila


ACTUALIZARE 16.20. UDMR încearcă să obţină semnături pentru a putea ataca proiectul la Curtea Constituţională.

ACTUALIZARE 15.05. Proiectul votului prin corespondenţă a fost adoptat.

257 deputaţi au votat "pentru", iar 30 "împotrivă".

ACTUALIZARE 13.50. Parlamentarii UDMR au părăsit sala, nemulţumiţi că amendamentele lor nu au fost acceptate de deputaţi. Erau nemulţumiţi încă din comisia de cod electoral. Au cerut ca votul prin corespondenţă să fie aplicabil pentru toate alegerile, nu în forma care urmează să treacă acum de vot, doar pentru parlamentare.

Parlamentarii UDMR au cerut şi un timp mai lung pentru a dezbate proiectul.



ACTUALIZARE 13.10. „Le-am cerut tuturor social-democraţilor să vină în plen pentru votul prin corespondenţă.

Nu ştiu dacă acest proiect rezolvă toate problemele, probabil vor rămâne probleme legate de siguranţa votului, dar obiectivul principal – să se asigure condiţii de vot pentru românii din străinătate egale cu cele ale românilor din ţară - a fost îndeplinit.

Vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale pentru a se exercita votul prin corespondenţă, dar neavând alegeri mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură, pentru că sunt două scrutine. Sub nicio formă nu e adevărat zvonul lansat că nu se va vota prin corespondenţă şi la prezidenţiale. Imediat, nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în următoarea, va fi elaborat şi adoptat şi acest proiect de lege”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.


Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat, ieri, raport de admitere pentru acest act normativ.

Totodată, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, „în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare”, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.

Agerpres notează că un alt amendament propus de PSD și adoptat marți de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul electoral online.

Comisia a mai decis că „cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri