Premierul ungar Viktor Orban, mesaj critic din România la adresa "imperiului Soros"

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Foto: Getty Images

Prezent la Băile Tuşnad, premierul maghiar a spus Ungaria va apăra Polonia de "inchiziţia" Uniunii Europene. Reacţia vine în condiţiile în care camera superioară a parlamentului de la Varşovia a adoptat legea de reformare a Curţii Supreme, criticată pentru că încalcă principiul separării puterilor în stat şi independenţa justiţiei.

Premierul maghiar susţine că va bloca orice încercare a Bruxelles-ului de sancţionare a Poloniei pentru derapajele de la normele democratice.

Viktor Orban - premierul Ungariei: „A luat naştere la Bruxelles o alianţă potrivnică opiniei publice. Din această alianţă fac parte birocraţii de la Bruxelles şi elita lor, precum şi sistemul pe care îl putem numi imperiul Soros. Şi în anii trecuţi UE a avut un inchizitor-şef în persoana doamnei Reding. Ea a eşuat şi acum au găsit altul, acum se cheamă Timmermans noul inchizitor. Nu suntem bucuroşi că energiile domnului inchizitor-şef nu sunt suficiente pentru două ţări, iar acum în locul Ungariei a pus ochii pe Polonia, dar acesta este adevărul, că în acest moment ţinta principală a inchiziţiei pentru slăbirea, distrugerea, suprimarea unui guvern naţional este Polonia”.

Dacă premierul maghiar susţine reforma justiţiei din Polonia, de la Bruxelles se vede cu totul altfel noua legislaţie privind Curtea Supremă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că Polonia va fi marginalizată în cadrul Uniunii, dacă nu respectă independenţa justiţiei şi principiul separaţiei puterilor în stat. Şi Statele Unite au criticat noua legislaţie adoptată la Varşovia.

Heather Nauert, purtătorul de cuvânt Departamentul de Stat al SUA: Suntem îngrijoraţi de acţiunile autorităţilor poloneze privind legislaţia care pare să limiteze independenţa Justiţiei şi are potenţialul de a slăbi statul de drept în Polonia. De aceea, urmărim foarte atent această situaţie. Continuăm dialogul la cel mai înalt nivel cu guvernul polonez, căruia i-am transmis preocupările noastre.

Reporter: I se va cere preşedintelui Poloniei să respingă legea?

Heather Nauert, purtătorul de cuvânt Departamentul de Stat al SUA: Nu am cunoştinţă de un astfel de demers. Nu pot detalia despre un dialog diplomatic, dar vă pot spune că suntem îngrijoraţi în privinţa noii legislaţii”.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri