Primar de municipiu: „Nu putem face mai nimic” pentru blocurile cu bulină roşie

Data publicării:
bloc bulina rosie risc seismic digi24 august 2015

Edilul din Buzău a ajuns, după discuţii cu specialiştii, la concluzia că din cauza lipsei legislaţiei în domeniu nu se poate face mare lucru pentru consolidarea blocurilor cu bulină roşie. În Buzău există 44 de clădiri în această situaţie.

bloc bulina rosie risc seismic digi24 august 2015

„Am analizat situaţia acestor blocuri împreună şi cu Departamentul Juridic şi am ajuns la concluzia că nu putem face mai nimic pentru aceste blocuri. În primul rând, este zonă privată şi în al doilea rând nu există legislaţie şi la nivel naţional nu s-au dat niciodată bani pentru astfel de clădiri. Situaţia este dificilă pentru că aceşti oameni nu au bani să reabiliteze aceste blocuri. Sunt peste 1.000 de buzoieni care trăiesc cu această frică. O să facem încercări la Guvern împreună cu inginerul Viorel Constantinescu şi cu domnul arhitect şef Victor Ţârlea să solicităm Guvernului să poată veni cel puţin cu o parte de cofinanţare pentru a salva aceste blocuri”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, citat de News.ro.

Pe de altă parte inginerul Viorel Constantinescu, fost senator şi unul dintre cei mai mari specialişti în rezistenţa materialelor, este de părere că există soluţii tehnice pentru consolidarea acestor clădiri, însă principala problemă care se pune este lipsa banilor necesari. "În ceea ce priveşte blocurile cu parter liber, adică cele care au la parter spaţii comerciale, aici ar exista posibilitatea, cu contribuţia proprietarilor de astfel de spaţii, construirii în respectivele spaţii comerciale a unor pereţi de rezistenţă. Nu vă închipuiţi că trebuie umplut magazinul de ziduri, este necesară amplasarea de astfel de pereţi la distanţe de 10 metri unul de altul, iar asta ar duce la eliminarea acestei vulnerabilităţi la cutremur”, a declarat inginerul Viorel Constantinescu.

O soluţie care ar urmări atragerea de fonduri europene, propusă de inginerul Viorel Constantinescu ar putea fi aplicată în cazul tuturor blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic din întreaga ţară, însă aici ar fi nevoie de ceva mai mult timp.

Prin urmare autorităţile buzoiene îşi propun să realizeze un proiect cu care să meargă la Guvern pentru a pune în practică ceea ce au stabilit miercuri. "O soluţie mult mai fezabilă care ar privi problema în general, ar fi cea a constituirii unui caiet de finanţare cu bani europeni pentru toate blocurile din România care se află în această situaţie. Aşa cum s-a făcut caiet de sarcini cu eficienţa energetică, că şi acolo a fost proprietate privată, se poate face un caiet de sarcini bine susţinut şi dacă este făcut corect şi sunt trecute cauzalităţile, de ce trebuie făcut, de ce oamenii nu au posibilităţi financiare la fel ca şi la eficientizarea energetică, cred că ar fi singura cale de deblocare a situaţiei”, a declarat inginerul Viorel Constantinescu. Pe de altă parte, inginerul Viorel Constantinescu spune că niciun bloc din Buzău nu se va prăbuşi la un eventual cutremur asemănător celui din 1977. "Am curaj să vă spun că niciun bloc din Buzău nu se va prăbuşi la un eventual cutremur foarte sever cum a fost cel din 1977. Vom înregistra însă avarii serioase, vor fi apartamente care nu vor mai putea fi locuite şi atunci unde duci acei oameni? De aceea nu putem aştepta şi trebuie să facem ceva”, a conchis inginerul Viorel Constantinescu. Un seism de 5,3 pe Richter s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, în zona Vrancea, resimţindu-se în mai multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri