Bugetul lui Trump naște critici și în Partidul Republican

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
shutterstock_158067509

De câțiva ani se vorbește despre moartea visului american, care presupunea că prin muncă omul poate reuși să ajungă la un trai decent. Bugetul lui Donald Trump ar da lovitura finală.

Planul de buget, numit “A New Foundation for American Greatness“ (Noua fundație pentru măreția americană) va tăia din fondurile alocate celor săraci, în vreme ce va micșora taxele pentru corporații și bogați.

Propunerea a fost lansată luni și va fi înaintată Congresului marți. Faptul că președintele nu va fi prezent pentru a-și susține planul de buget poate fi un semnal de antagonizare cu Congresul—instanța care va avea de altfel ultimul cuvânt asupra bugetului.

În ceea ce privește tăierile de buget, acestea cumulează peste o mie de miliarde de dolari din programe de sănătate pentru cei cu venituri reduse și dizabilități, programe de nutriție și asistență socială. Va elimina împrumuturile pentru accesul la educație al tinerilor săraci. Programele care rămân neafectate de tăierile bugetare sunt Medicare și pensiile.

Agenția federală cu cele mai mari tăieri este cea de Mediu, al cărei buget ar scădea cu peste 30%. Este propusă interzicerea alocării de fonduri către programe care oferă și servicii de avort.

Sunt lansate în schimb creșteri pentru armată, veterani, iar zidul de la granița cu Mexicul este bugetat cu 1,6 miliarde de dolari. Donald Trump a mai cerut 19 miliarde de dolari pentru un program creat de fiica lui, Ivanka, menit să ofere concediu parental plătit, de șase săptămâni.

Mai mult, bugetul se bazează pe o creștere de 3%, considerată nerealistă și fiind estimată la 1,9% pe baza evoluțiilor recente.

Va intra în vigoare bugetul propus de Trump?

Cel mai probabil, bugetul nu va trece de Congres în forma actuală.

Controlul președintelui asupra bugetului a scăzut în timpul lui Richard Nixon. Congresul a preluat controlul asupra bugetului în timp ce administrația prezidențială era în mijlocul scandalului Watergate.  

Bugetul SUA are forma finală decisă de Congres și rezoluțiile acestuia nu au nevoie de semnătura președintelui pentru a intra în vigoare.

Procesul de adoptare a bugetului este unul destul de complex în SUA, dar în final, pentru ca diverse modificări să treacă ar avea nevoie de 60 de voturi în Senat, adică toate voturile republicanilor (52), dar și opt voturi din partea democraților. Există și o cale care ar putea trece o serie de modificări doar prin voința republicanilor (reconcilierea bugetară, care necesită doar 51 de voturi pro). Prin această metodă ar putea fi operate o serie de tăieri pentru programele sociale și de sănătate.

Însă planul de buget al lui Trump a generat deja critici și printre republicani.

“Deși avem responsabilitatea de a reduce deficitul la nivel federal, sunt dezamăgit că multe dintre tăierile propuse de bugetul președintelui sunt draconice, neglijente și contraproductive”, a declarat republicanul Hal Rogers, cu o vastă experiență în comisia pentru alocarea bugetelor.

Republicanul Mark Meadows a spus că este total împotriva tăierii ajutoarelor alimentare pentru bătrâni. “Este probabil cel mai conservator buget pe care l-am văzut în ultimele decenii, atât sub republicani, cât și sub democrați”, a declarat acesta pentru New York Times.

Un semnal care confirmă o tensiune în creștere dintre președinte și Congres este absența acestuia de la lansarea bugetului. Donald Trump își desfășoară în prezent prima vizită oficială în străinătate. Este primul președinte care și-a început vizitele externe cu Arabia Saudită, unde a avut un discurs foarte moderat, în discrepanță cu generalizările agresive împotriva islamului, lansate pe parcursul campaniei și în timpul încercării de a bloca accesul unor categorii de musulmani în SUA.

Să nu uităm că președintele este în mijlocul unui scandal de amploarea Watergate, care a dus la demisia lui Nixon.

Mai puteți citi:

Va fi încheiat mandatul lui Trump de scandalurile recente?

De ce numirea unui procuror special în cazul Trump nu e o veste chiar așa de bună

Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow) este jurnalistă. Colaboratoare a presei străine (televiziunea publică germană, ARTE, Reuters etc.), co-autoare a unor cărții și studii pe tema mass-media, Laura dezvoltă un proiect de jurnalism explicativ la Digi24.

O puteți urmări pe Facebook sau Twitter.

Partenerii noștri