Protestatara ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: M-au împins, m-au strâns de gât cu eșarfa, m-au tras de păr

Data actualizării: Data publicării:
171202_PROTEST_TARG_VICTORIEI_05_INQUAM_Photos_George_Calin

Apar primele reacții după incidentele de sâmbătă, din Piața Victoriei, unde prostestatarii au demontat schelele pe care trebuia să se ridice scena din cadrul târgului de Crăciun, iar jandarmii au ridicat trei persoane și le-au dus la secție, după ce un bărbat l-a lovit pe un bătrân care a aruncat în el cu un rucsac și l-a înjurat.

Angi Șerban, una dintre persoanele ridicate de jandarmi, a povestit, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, versiunea ei asupra evenimentelor de sâmbătă. Tânăra susține că intervenția jandarmilor, care a avut loc după altercația dintre un protestatar și bătrân, a fost una în forță, iar manifestanții au fost bruscați de forțele de ordine. Ulterior, femeia a fost sancționată cu o amendă în valoare de 3.000 de lei, pentru obstrucționarea forțelor de ordine, în timp ce protestatarul care l-a lovit pe bărbatul în vârstă a primit o amendă de 1.000 de lei pentru lovire.

„La mai bine de o ora după incident, aproximativ 20 de jandarmi veneau alergând către Piață. Am coborât de pe balize și ne-am îndreptat către locul pe unde au intrat primii 3.

A venit dialogul (care numai dialog nu a făcut) sa-i comunice lui Sandy ca îl invita la secție și ca dacă nu accepta invitația îl vor lua împotriva voinței lui. Moment în care oamenii au încercat sa le explice ca s-a aparat. Le-au prezentat imagini, marturii, au cerut sa li se explice de ce nu au intervenit de la bun început..

Nu a contat. Am fost înconjurați de către cei de la intervenții care ne-au împins, tras, lovit, ne-au sucit mâinile.. Ne-au strâns atât de tare încât nu mai puteam respira. Am început sa strigam de durere pentru ca ne contorsionau mâinile, dar nu le-a pasat, aveau ordin sa îl extragă cu tot cu noi.

Unul dintre jandarmi mi s-a adresat cu: "pleacă fă de aici!" Am înțeles că se aude pe una dintre filmări, nu am avut timp sa le urmăresc. Forța aplicata de către Jandarmerie a fost total nejustificata. Ori asta li se ordonă, ori este exces de zel. In ambele situații este foarte grav.

Știți cum a răspuns Jandarmeria? Au tras de foile gardului care erau lângă balize, i-au închis ca pe animale și au lovit cu bocancii în gard. I-am văzut striviți de balize, iar pe unii căzuți din picioare.. Am crezut ca mi se face rău. [...]

Individul de la Jandarmerie care mă tine de mana stânga în fotografie, a vrut sa mă oprească și l-am împins cu mana dreapta. A considerat ca l-am lovit și a început sa tragă de mine ca de un infractor. Nu știu exact câți au venit, dar le-am simțit forța. M-au tras, m-au împins, m-au strâns de gat cu esarfa, m-au tras de par și, deși m-am opus și le-am cerut sa fiu legitimată, m-au luat pe sus și m-au băgat în duba.

Punctez: i-am spus de trei ori ca mă sugruma cu eșarfa pana m-a eliberat. Cred ca nu m-a crezut pe cuvânt, dar imaginile vorbesc.
Îndubați (cum spunem noi) am fost eu și Alex, băiatul din poza a doua, care nu a făcut altceva decât sa încerce sa mă salveze cand a văzut cum se comportau. Pe Sandy l-au luat separat.

Ne-au ținut în duba vreo 15 minute și au încercat sa ne ia la mișto. Mi-au adus o femeie jandarm după ce a insistat Alex ca nu respecta procedura. Am mers la Secția 1, unde am fost însoțiți de un avocat care mai vine pe la proteste și care ne va ajuta sa contestam în instanță procesele verbale. În Secția 1 era frig bocnă, iar noi uzi pana la piele. Ne-au ținut doua ore și ceva sa completeze 3 pv-uri. Toți primeau indicații prin telefon despre ce ar trebui sa apară în pv. Am fost percheziționati, iar asupra noastra nu au fost găsite obiecte, substanțe, sau alte materiale periculoase.”

Puteți citi mai jos mesajul integral publicat de protestatară:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun din Piața Victoriei într-un alt loc, însă edilul face afirmații grave în comunicatul transmis. „Este începutul anarhiei”, „trag un semnal public de alarmă”, „Constituția este încălcată fără ca instituțiile centrale ale statului să reacționeze”, „se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială”, spune Gabriela Firea comentând incidentele care au avut loc, sâmbătă, în Piața Victoriei, unde protestatarii au împiedicat instalarea scenei pentru preconizatul „festival al colindelor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri