PSD modifică Legea referendumului pentru inițiativa privind familia

Data publicării:
parlament parlamentari vot

Trei senatori social-democrați au depus, pe 9 noiembrie, un proiect de modificare a Legii referendumului în sensul clarificării procedurii pentru revizuirea Constituției. Practic, Parlamentul este cel care decide când să fie referendumul de revizuire, iar Guvernului îi revine doar rolul de a lua act, de a comunica data și de a organiza consultarea populară.

parlament parlamentari vot

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului a fost inițiat de senatorii PSD Șerban Nicolae, Augustin-Constantin Mitu și Ovidiu-Liviu Donțu.

Una dintre modificări prevede că „după adoptarea de către Camera Deputaților și de către Senat, proiectul legii constituționale se publică, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României”.

Referendumul național va fi organizat apoi „în ultima duminică a perioadei de 30 de zile” prevăzute de Constituție.

Cât despre Guvern, acesta „aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, data referendumului național”.

Pentru validarea referendumului se menține pragul introdus în 2013, de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Revizuirea Constituției se consideră a fi aprobată dacă majoritatea voturilor valabil exprimate au ștampilat răspunsul „da” la întrebarea „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege ar fi fost întocmit „pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor inițiativelor de revizuire a Constituției”, iar modificările ar urma să se aplice „începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la inițiativa cetățenească ce se află pe rolul Parlamentului”.

Proiectul depus pe 9 noiembrie de cei trei diferă de proiectul depus de social-democrații Titus Corlățeanu și Ovidiu-Liviu Donțu prin două lucruri: specifică publicarea în aceeași zi în Monitorul Oficial a proiectului constituțional și nu stipulează că „cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă din bugetul de stat pe anul 2016”. Dacă proiectul Corlățean-Donțu ar fi fost aprobat rapid, el ar fi permis ca, odată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, să aibă loc și referendumul de revizuire pe tema redefinirii familiei.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vinerea trecută că social-democrații nu susțin organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare. „PSD nu susține organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul României. Știu că a fost inițiativa unui coleg. PSD nu susține această inițiativă din mai multe motive. Dezbaterea în sine este una foarte profundă și subiectul este foarte profund și nu vreau ca dezbaterea și discuțiile despre tema acelui referendum să fie amestecate cu campania electorală”, a declarat Dragnea.

Inițiativa cetățenească, semnată de circa 3 milioane de români, vizează modificarea art. 48, alin. 1 din Constituției, în sensul precizării că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită „între un bărbat și o femeie”, nu „între soți”.

Comisia juridică și cea pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat au adoptat, pe 1 noiembrie, un raport favorabil inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților are ultimul cuvânt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri