Reacția jurnalistei Emilia Șercan la acuzațiile că a plagiat în lucrarea de licență

Data publicării:
emilia_sercan - captura pagina de media

Jurnalista Emilia Șercan a scris, pe pagina ei de Facebook, că va pleca la Sibiu pentru a stabili dacă lucrarea prezentată de ziarul sibian Turnul Sfatuluieste autentică, precizând că deja a cerut o serie de informații de la Facultatea de Șiințe Socio-Umane, în condițiile în care conform legii o lucrare de licență se păstrează în arhivă timp de cinci ani de la prezentarea ei. De asemenea, jurnalista a precizat că nu are „nicio îndoială” că se încearcă scoaterea ei „definitivă” din presă.

 

Jurnalista a precizat că de când a început să scrie despre plagiate a știut că „lupta este disproporționată,  că scriu despre Sistem în ansamblul sau, şi nu atât despre indivizi”. 

„Am ajuns în ţară azi noapte, m-am dezmeticit, iar lucrurile stau aşa: În primul rând vreau să ştiu/aflu dacă lucrarea de licenţă pusă în discuţie este lucrarea mea. Nu mai am exemplarul meu pentru verificare, însă, sper că marţi, când voi merge la Sibiu, voi putea stabili autenticitatea lucrării. De aici trebuie plecat, pentru că termenul de păstrare al lucrărilor de licenţă în arhivă unei facultăţi este de cinci ani, potrivit legislaţiei trecute şi actuale. Lucrarea prezentată de Turnul Sfatului nu are nicio ştampila care să-i ateste autenticitatea. Am cerut deja în scris o serie de informaţii de la Facultatea de Socio-Umaniste, în care s-a „topit” fosta Facultate de Ştiinţele Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, iar marţi o voi face şi în persoană. Va veţi întreba dacă nu recunosc ce este în ea. Am scris despre calomnie şi proba verităţii, însă nu am memorie fotografică astfel încât să îmi aduc aminte, după 14 ani, fiecare frază, pasaj sau pagină. Asta am de spus, pentru moment, despre acuzaţiile care mi se aduc”, a scris jurnalista pe Facebook. 

Emilia Șercan a atras atenția că au fost o serie de atacuri la adresa ei care o fac să creadă că se încearcă scoaterea ei definitivă din presă. 

De câteva luni am început să simt că sunt o ţintă. S-a încercat spargerea contului meu de e-mail de către un „actor statal” – am scris şi am pus pe Facebook o poză care indică lucrul asta. Mi-am dus laptopul la verificare, la o firma specializată, iar de atunci nu l-am mai folosit. Acum trei săptămâni, într-o vineri seară, în interval de o ora şi jumătate, cineva a încercat de două ori să-mi spargă contul de Facebook. Am ezitat până acum să merg la DIICOT să fac plângere, însă săptămâna viitoare mă voi ocupă şi de lucrul acesta. Tot acum circa trei săptămâni, Mihnea Măruţă mi-a spus că a aflat de la o sursă credibilă că îmi era verificată lucrarea de doctorat de către „băieţi”. Despre episodul „Profesioniştii” nici nu mai amintesc. Nu am nicio îndoială că se încearcă scoaterea mea definitivă din presă. În România merge mai uşor să compromiţi un ziarist, să îi spulberi credibiliatea sau să spui că e acoperit. Găleţile de lături pe care i le arunci în cap sunt suficiente, nu trebuie să îl suprimi fizic, aşa cum se întâmplă frecvent în Rusia”, a precizat jurnalista.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ziarul sibian Turnul Sfatului a scris că jurnalista Emilia Șercan a plagiat în lucrarea de licență intitulată „Reglementări naționale și internaționale cu privire la libertatea de exprimare”, susținută la Facultatea de Științe ale Comunicării și Jurnalism din Sibiu în urmă cu 14 ani. Pe site-ul turnusfatului.ro sunt prezentate facsimile ale lucrării, despre care autorul spune că i-ar aparține Emiliei Șercan, și care ar  ar conține bucăți întregi copiate din două cărți publicate în 2002 și semnate de mai mulți autori, printre care Monica Macovei și Mircea Toma. 

Jurnaliștii de la Turnul Sfatului spun că au primit informațiile „într-un document”, care cuprindea și copii ale paginilor lucrării de licență și ale cărților din care jurnalista ar fi copiat.

Jurnalista are un Master în Studii de Securitate cu lucrarea de dizertație „Metode de culegere de informaţii. Particularităţi în presa de investigaţie” (2008-2010) și un doctorat absolvit în 2013 cu lucrarea „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.

De-a lungul timpului, jurnalista de investigații a dezvăluit că mai multe persoane importante din politica românească, printre care și Gabriel Oprea, Petre Tobă, Neculai Onțanu și Mihai Stănișoară, au plagiat în tezele lor de doctorat. 

Citiți și: Persoane publice cu diplome academice plagiate

România Copy & Paste | Lucrări de dizertație comandate ca pe mâncare. Mărturia unei „scriitoare”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri