Reacția MAE după mesajul românului răpit în Burkina Faso

Data actualizării: Data publicării:
imageResize

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, într-un comunicat de presă, la mesajul video transmis de Iulian Gherghuț, românul răpit în aprilie 2015 de jihadiștii grupării Al-Mourabitoune.

Ionuţ Vâlcu, purtător de cuvânt al MAE, a precizat pentru Digi24 că „celula de criză a continuat să existe din momentul în care cetățeanul a fost răpit”.

Important e faptul că în acest moment video poate confima că respectivul cetățean este în viață și într-o stare bună”, a punctat el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că MAE „colaborează cu partenerii internaționali din zona respectivă. Noi nu avem ambasadă în Burkina Faso, însă în colaborare cu partenerii internaționali și autoritățile din Burkina Faso colaborăm pentru găsirea unei soluții și eliberarea cetățeanului român”.

„Având în vedere sensibilitatea cazului, preferăm să fim discreți tocmai pentru a nu afecta acțiunile de pe teren”, a declarat Ionuț Vâlcu.

Comunicatul MAE:

„Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze.

Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.

Informaţii suplimentare:

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României" (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).

Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri