Restricții în București începând de azi: Se închid restaurantele și cafenelele la interior. Masca, obligatorie în jurul școlilor

Data actualizării: Data publicării:
terasa restaurant mese
Arafat explică în ce regim sunt încadrate cele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți. Foto: Guliver/GettyImages

Prefectul Capitalei a anunțat marți după-amiază ce restricții vor intra în vigoare de miercuri, 7 octombrie, în București, în contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de COVID-19 în România. Gheorghe Cojanu a explicat că toate aceste măsuri sunt valabile cel puțin în următoarele șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență se va menține peste 1,5 la mie.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat marți seară, la TVR 1, că hotărârea privind închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelelor, sălilor de spectacol din București va include și sălile de jocuri de noroc.

El a spus că este o eroare de comunicare și că măsura închiderii sălilor de jocuri de noroc este prevăzută în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență. „Sălile de jocuri vor și ele închise. Dacă nu au fost incluse, sigur vor fi. În Hotărâre s-au prevăzut în mod cert și sălile de jocuri”, a precizat Raed Arafat, potrivit G4Media.


Principalele declarații ale prefectului Capitalei:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în București.

Se face o excepție pentru unitățile de cazare - hotel, pensiune, alte asemenea - unde este permisă servirea în interior numai pentru cei cazați.

Activitatea sălilor de spectacole, concerte și alte asemenea este interzisă. Când rata va reveni sub 1,5 la mie vor fi reluate aceste activități.

Prezența persoanelor în jurul școlilor – s-a constatat că nu prea poartă lumea mască – s-a impus purtarea măștii de la copii peste 5 ani și adulți în intervalul 7:45 - 21:15. Revine obligația Primăriei Generale și a primăriilor de sector să delimiteze aceste zone – cum cred ce cuviință, chiar și cu o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri față de școală.

Intensificarea activităților de control în târguri, piețe, transport în comun și perimetrele unităților școlare – aici lumea nici gând să poarte masca.

Angajații afectați de restrângerea activității economice – HoReCa și spectacole – vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG 120/2020.

În momentul în care rata de incidență scade sub 1,5 la mie, comunicată săptămânal, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni de îndată și va dispune reluarea tuturor activităților.

Reporter: Procesiunile religioase? CNSU s-a referit la pelerinaje, nu e cazul la noi, nu am impus nicio măsură în sensul ăsta, e vorba de Iași în momentul de față, unde există o tradițională manifestare, anume Sfânta Parascheva.

Reporter: Deci nu vom avea restricții la nunți, botezuri? Vom avea, fiindcă este interzis în interiorul clădirilor. În afară, în exterior, nu s-a interzis nimic.

Reporter: Fără restricții la evenimente private? Vom avea, pentru că este interzis în interiorul clădirilor – este implicit că nu vor putea fi botezuri, nunți.

Reporter: Vor fi închise inclusiv saloanele de evenimente? Exact, și ele intră în aceeași categorie.

Procesiunile religioase nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară pelerinajul. Teatrele se vor închide, de mâine, și cinematografe și spectacole, absolut tot, până la revenirea la situația normală.

Reporter: Cazinourile și jocurile de noroc? Nu știu deocamdată, așteptăm ca CNSU să ia o asemenea măsură și ne vom adapta.

Reporter: Ați discutat despre trecerea unor unități de învățământ în scenariul roșu, să învețe numai online? Toate unitățile de învățământ care au fost afectate, dacă se ajunge la trei elevi, trec în scenariul roșu. Acum nu avem, Inspectoratul Școlar ne va comunica când este cazul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri