România va avea tratat de extrădare cu Malaezia, țară în care români au fost condamnați la moarte pentru trafic de droguri

Data actualizării: Data publicării:
ministrii guvernului ciuc a in sedinta de guvern
Ședință de guvern a Cabinetului Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, luni, două proiecte de lege pentru ratificarea tratatelor între România şi Malaezia privind extrădarea şi asistenţa judiciară reciprocă în materie penală. Tratatul între România şi Malaezia privind extrădarea a fost semnat la Kuala Lumpur, pe 6 decembrie 2021. Mai mulți români au fost condamnați la moarte, de-a lungul ultimilor ani, în Malaezia, pentru trafic de droguri.

Potrivit executivului, prin acest tratat, România şi Malaezia se angajează să îşi extrădeze reciproc orice persoană aflată pe teritoriul uneia dintre părţi şi care este învinuită sau judecată pentru o infracţiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate aplicate de autorităţile judiciare ale părţilor.

Tratatul prevede obligaţia de extrădare, infracţiunile extrădabile, motivele de refuz, regulile privind extrădarea propriilor cetăţeni, procedura de extrădare şi alte dispoziţii.

Tratatul între România şi Malaezia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală a fost semnat tot la Kuala Lumpur, pe 6 decembrie 2021, şi are în vedere facilitarea cooperării dintre autorităţile judiciare române şi cele malaeziene, existând, totodată, posibilitatea recurgerii şi la alte forme de asistenţă, în măsura în care acestea sunt permise de legislaţia ambelor state.

Documentul reglementează domeniile în care părţile urmează să îşi acorde asistenţă reciprocă, precum şi domeniile exceptate; localizarea sau identificarea persoanelor şi a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin video-conferinţă; autorităţile centrale competente; executarea cererilor de percheziţie, sechestru şi confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă şi obiecte.

De asemenea, sunt prevăzute prevederi cu privire la forma şi conţinutul cererii de asistenţă judiciară, situaţiile în care executarea unei cereri poate fi refuzată, obligaţia pentru asigurarea confidenţialităţii şi restricţii privind folosirea probelor şi informaţiilor în alte scopuri decât cele decurgând din cererea de asistenţă. Comunicarea între autorităţile judiciare române şi cele malaeziene se va realiza prin intermediul autorităţilor centrale desemnate în acest scop.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri