700 de cazuri noi de rujeolă în 7 zile. Rafila: E consecinţa nevaccinării

Data actualizării: Data publicării:
Flu Virus Analysis
FOTO: ulliver/ Getty

Un număr de 703 cazuri de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână la nivel naţional astfel că, de la debutul epidemiei şi până în 14 aprilie, s-au înregistrat 4.793 de cazuri şi 21 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Creşterea numărului de cazuri este consecinţa nevaccinării, a explicat, pentru News.ro, Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Flu Virus Analysis
FOTO: Getty Images

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 14 aprilie este 4.793, în 38 de judeţe, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Ca urmare a epidemiei s-au înregistrat 21 de decese (cinci în judeţul Arad, cinci în judeţul Timiş, cinci în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş-Severin, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Satu Mare şi unul în Bucureşti), toate victimele nefiind vaccinate.

Cele mai multe cazuri au fost consemnate în judeţul Caraş-Severin - 945, faţă de săptămâna trecută fiind cu 89 mai multe cazuri raportate.

În judeţul Timiş sunt 901 cazuri, faţă de 756 cu o săptămână în urmă, cu 145 mai multe cazuri raportate. În judeţul Arad au fost înregistrate 827 de cazuri faţă de 718 săptămâna trecută, în Dolj 317 cazuri, faţă de 245, în Alba 125, faţă de 96, în Călăraşi 131, faţă de 99.

Totuşi, cea mai mare creştere a cazurilor apare în judeţul Sibiu, unde săptămâna trecută erau 37, iar săptămâna acesta sunt 170 de cazuri .

Din totalul celor 4.793 de cazuri, 4.608 sunt la persoane total nevaccinate, iar, din cei 4.608, 3.802 sunt copii.

"Această creştere bruscă arată că situaţia nu este sub control, de aceea medicii şi autorităţile sanitare locale trebuie să intensifice eforturile pentru vaccinarea copiilor sau reluarea imunizării în cazul celor care nu au schema completă de vaccin. Epidemia de rujeolă din România este consecinţa vizibilă a scăderii succesive a ratei vaccinării. Această epidemie trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi, părinţi", a spus prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri