Aplicație informatică pentru calitatea aerului

Data actualizării: Data publicării:
Air Pollution Levels In Putney Exceed Yearly Quota Just Days Into 2013
Foto: Gulliver/Getty Images

Ministerul Mediului a lansat o versiune îmbunătățită a portalului calitateaer.ro, dedicată și utilizatorilor de terminale mobile.

Air Pollution Levels In Putney Exceed Yearly Quota Just Days Into 2013
Foto: Gulliver/Getty Images

Utilizatorii români de Internet au posibilitatea să acceseze, începând din 24 iulie, o nouă versiune a site-ului calitateaer.ro, portal disponibil atât pentru mobil sau tabletă, cât și pentru desktop, prin care se pot urmări parametrii de calitate a aerului, monitorizați la stațiile existente, a anunțat, luni, Ministerul Mediului, potrivit Agerpres.

Potrivit ministerului de resort, la dezvoltarea noilor module au fost folosite o serie de tehnologii și aplicații moderne, care, pe lângă ușurința în dezvoltare, asigură o securitate mărită a datelor și informațiilor.

"Pentru dezvoltarea site-ului s-au avut în vedere modificarea și optimizarea sistemului central de colectare și prelucrare a datelor privind calitatea aerului, modificări care au avut la bază cerințele legate de satisfacerea nevoilor de raportare a datelor la nivel european, precum și optimizarea modului de transmisie și de vizualizare a datelor și, implicit, a interfeței web accesibilă publicului. Modificările efectuate asupra interfeței web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea și extinderea accesului la date și informații. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afișare a indicilor de calitate a aerului din fiecare stație, astfel încât în noua versiune sunt afișați simultan indicii generali de la toate stațiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situației globale a calității aerului la nivelul întregii țări. Detaliile legate de fiecare stație, cum ar fi indicii specifici, informațiile despre stație și datele măsurate din ziua curentă și cea anterioară sunt disponibile la un simplu click pe stația reprezentată pe hartă", se arată în comunicatul citat.

Noua interfață este disponibilă publicului pe orice fel de dispozitiv, atât mobil (telefoane, tablete), cât și fix (desktop), adaptându-se la dimensiunile ecranului folosit.

În ceea ce privește extinderea accesului la date și informații pentru public, utilizatorii au posibilitatea de a vizualiza datele istorice începând cu anul 2007 și terminând cu data curentă. Prin selectarea opțiunilor, utilizatorii pot vizualiza simultan sau separat date orare, zilnice sau anuale, de la unul sau mai mulți poluanți, pentru una sau mai multe stații de monitorizare, în orice combinație.

Datele selectate pot fi vizualizate sub formă de grafic sau tabel, sau pot fi exportate sub formă de fișier excel, pdf sau xml.

Monitorizarea calității aerului înconjurător este una dintre obligațiile asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană și se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care transpune prevederile legislației europene în vigoare.

România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe. Panourile de afișaj, prin care bucureștenii sunt informați în timp real despre calitatea aerului, nu reprezintă același lucru cu stațiile de monitorizare propriu-zise, conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), pe propria pagină de Internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri