Arsurile solare se pot trata cu vitamina D

Data publicării:
arsura solara shutterstock_554731459
Foto: Shutterstock

Arsurile solare, foarte frecvente în această perioadă a anului, ar putea fi tratate cu vitamina D. Aceasta poate regenera pielea, numai că trebuie consumată în cantităţi mari. Dar atenție, nu atât de mari, pentru că în exces, vitamina D poate să ne facă rău.

arsura solara shutterstock_554731459
Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă ai Universităţii Case Western au făcut teste pe 20 de pacienţi, cu arsuri pe interiorul braţului. Câţiva dintre ei au primit 50.000 de unităţi de vitamina D, alţii 100.000 sau 200.000 de unităţi, doze cu mult mai mari faţă de cea zilnică recomandată. Restul au luat câte un placebo.

Pielea lor a fost analizată după 24, 48 şi 72 de ore sau după o săptămână de la experiment.

La subiecţii care au primit doze mici de vitamina D sau chiar deloc nu au fost efecte pozitive vizibile, în timp ce la cei care au consumat substanţa în cantităţi mari, pielea arsă s-a refăcut aproape în totalitate.

Experţii cred că vitamina D a crescut nivelul unei enzime care repară ţesutul afectat şi, în acelaşi timp, activează proteinele antiinflamatorii.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

Citiți și: 

Studiu. Cât timp trebuie să stai la soare pentru doza recomandată de vitamina D

Studiu. Vitamina D ne scapă de răceală și gripă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri