Avertisment: Populaţia României va scădea cu 4,5 milioane până 2050

Data actualizării: Data publicării:
FILE Changes Announced In Maternity Services
KNUTSFORD, UNITED KINGDOM - (FILE) In this file photograph dated March 6, 2007, a young boy is weighed after being born in an NHS maternity unit, in Manchester, England. Health Secretary Patricia Hewitt announnced, April 3, 2007 that for the first time, mothers-to-be will have a guarantee that the NHS will provide them with a full range of birthing choices - including home births - and a midwife they know and trust to care for them. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Cu nepăsare şi bani puţini. Aşa tratează statul problema celor care nu pot avea copii. Numărul cuplurilor cu probleme de fertilitate creşte de la an la an, fără ca nimeni să le întindă o mână de ajutor. Aparatura şi experţii lipsesc din clinicile de stat, serviciile particulare sunt puţine şi foarte scumpe. Specialiştii avertizează că în acest ritm până în 2050, populaţia va scădea cu patru milioane şi jumătate.

Nicoleta Eftimiu, pacientă: „Lucrurile păreau ok, totul era în regulă pe hârtie, nu erau probleme majore, nici la mine, nici la soţul meu, nu prea înţelegeau ce se întâmplă şi de fapt care este problema.”

După ce a încercat zadarnic zeci de tratamente, femeia a găsit un medic, la o clinică privată, care i-a pus diagnosticul corect. A urmat tratamentul, apoi fertilizarea in vitro. Pe Lara a născut-o după opt an de chin. În tot acest timp a făcut zeci de drumuri la diverse clinici şi medici, fără niciun rezultat.

Nicoleta Eftimiu, pacientă: „Suntem foarte puţin pregătiţi, ca ţară, şi nu mă refer doar la cum arată clinicile sau la aparatură, ci la medici şi la modul în care preiau ei problema asta şi la cum sunt ei pregătiţi”.

1 din 5 cupluri din România se confruntă cu probleme de fertilitate. Un procent foarte mare, spun specialiştii, pentru o ţară europeană. La noi, statul asigură fertilizare in vitro gratuită pentru doar 10% dintre cuplurile cu probleme.

La începutul anilor 90 în România se năşteau, în medie, 300 de copii la fiecare 100 de familii. Astăzi, se mai nasc doar 130. Infertilitatea a crescut cu 3 procente doar în ultimii trei ani.

Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Cât timp tot mai multe femei se gândesc la carieră, o să crească în continuare”.

În România se realizează doar 5000 de fertilizări in vitro anual. De 10 ori mai puţin decât în Europa de Vest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri