Boala întâlnită vara care se manifestă prin amețeală

Data publicării:
ameteala copaci cer
FOTO: shutterstock

Îngheţată, băuturile foarte reci sau trecerile bruşte de la temperaturi joase la căldură extremă de afară ne pot îmbolnăvi. Răceală de vara este o afecţiune des întâlnită, mai ales în rândul copiilor, dar nu este singura. Să vedem ce infecţii pot apărea în acest sezon şi cum le putem preveni.

Infecţii ale amigdalelor, la nivelul faringelui sau febra. Sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm vara, dacă folosim în exces aerul condiţionat, stăm în curent sau nu ne ştergem bine urechile după baia din piscină.

Îmbolnăvirile de tip infecţios cu caracter acut care se pot produce vara. Băuturile reci în general nu se recomandă, produc o transpiraţie foarte puternică, pot produce amigdalite, chiar şi gastrite”, spune Mihai Ungureanu, medic medicină internă .

Vârful de incidenţa al otitei seroase cuprinde două grupe de copii, aici este cel mai frecvent, sugarii până în 2 ani şi preşcolarii 4-5 ani, tratamentul este simptomatic, pentru că copilul face febra mereu, secreţii purulente nazale şi acumularea de lichid în spatele urechii care îl doare”, spune Mădălina Georgescu, medic primar ORL.

Vestea bună este că vremea caldă este un aliat. Ceea ce face ca răceală de vara să fie mai puţin severă că cea din perioada iernii.

Vara e mai uşor cu condiţia să nu îl ţinem în curent sau în aer ocnditionat, pentru că atunci e simplu. Mai ales că la mare, unde e climă marină, ea ajută la rezolvarea simptomatologiei bolilor”, afirmă Mădălina Georgescu, medic primar ORL.

O altă infecţie frecvenţa vara, dar şi toamna, este neuronita vestibulară.

E o infecţie virală pe nervul de echilibru, de obicei de la o singură ureche, ceea ce este bine, când pacientul simte că se învârt lucrurile la nesfârsit în jurul lui zile în şir. Tratamentul fiind atât medicamentos cât şi reeducare vestibulară, adică un program individualizat, de exemplu, fizice prin care pacientul care şi-a pierdut funcţia de echilibru la o ureche internă învaţă din nou să îşi păstreze echilibru, să nu se mai învârtă lucrurile la nesfârşit să meargă drept”, spune Mădălina Georgescu, medic primar ORL.

Pe lângă răcelile produse de curent sau băuturile reci, apar şi epidemiile de gripă, mai ales în cazul persoanelor care au fost în concediu în emisfera sudică.

Dacă cineva vine din Australia, Brazilia, vine purtător sau bolnav de o viroză. Aceste gripe care vin din emisfera sudică şi se produc la noi vara sunt produse de nişte virusuri care se numesc enterovirusuri şi ele au tendinţa să atace şi mucoasa intestinală şi produc diarei. Specificul unei gripe de vară este că pe lângă tuse, febră, congestie nazală, are şi această diaree”, precizează Mihai Ungureanu, medic medicină internă .

Zonele aglomerate favorizează răspândirea enterovirusurilor, care îşi găsesc un aliat mai ales în mediul umed de la bazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri