Care sunt dezavantajele intervenției laparoscopice

Data actualizării: Data publicării:
manusi chirurgicale - GettyImages - 19 august 2015
Foto; Getty Images

Chirurgia laparoscopică reprezintă chirugia ce se adreseaza patologiei abdominale, realizată cu ajutorul unor incizii de mici dimensiuni, între 3-15 mm, supranumită și chirurgie prin gaura cheii. Există posibilitatea realizarii intervențiilor chirurgicale laparoscopice și doar printr-o singură incizie de circa 3 cm, la nivel ombilical, chirurgie ce poarta denumirea de SILS (Single incision laparoscopic surgery).

Chirurgia laparoscopica are multiple avantaje. Începând bineînteles cu avantajul cosmetic, ce interesează mai ales pe pacientele noastre, urmând cu o traumă mai mică la nivelul peretelui abdominal, ce scad durerile postoperatorii și ce previn riscul de apariție a unor hernii incizionale sau a unor infecții de plagă. Alte avantaje pe care le-am putea enumera ar fi o reintegrare socio-profesionala mai rapidă, o reîncepere a activității fizice normale a pacientului la circa 14 zile de la intervenție, o spitalizare mai scurtă, o scădere per global a costurilor și o vizibilitatea mai bună a chirurgului asupra anatomiei intraabdominale.

Legat de dezavantajele intervenției laparoscopice, unele intervenții pot avea un timp operator mai îndelungat, nu există acea senzație palpatorie a chirurgului asupra organului pe care îl operează pe care o are în mod obișnuit într-o chirurgie clasică, iar în cazul unor incidente intraoperatorii, necesită conversia la chirurgia deschisă.

Majoritatea patologiilor abdominale pot fi abordate laparoscopic.

Interventiile laparoscopice in sfera abdominala sunt efectuate de chirurgul de chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica si de ginecologul cu acelasi tip de competenta pentru patologia uetrului si a anexelor sau in echipa mixta chirurg-ginecolog.

Exista puține contraindicații asupra celor care nu pot face astfel de intervenții. Chiar persoanele în vârstă sau obeze pot beneficia de intervenția laparoscopică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri