Ce se întâmplă cu bursele pentru rezidenți? Răspunsul premierului

Data publicării:
Birmingham Hospital Conducts Kidney Transplant
Foto: Gulliver/ Getty Images

Premierul Mihai Tudose a spus astăzi că i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să găsească o soluție privind bursele pentru medicii rezidenți, până la şedinţa de guvern de joi.

instrument medici getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Cu doamna ministru Olguţa Vasilescu am vorbit dimineaţă ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse”, a spus Mihai Tudose.

El a adăugat că există varianta adoptării unei ordonanțe de urgență, pentru a se asigura că bursele vor fi plătite.

Nu e vorba despre ce se întâmplă cu ele în acest moment, este vorba despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ele de luna viitoare. Ca să nu ajungem luna viitoare la interpretarea unui funcţionar dacă este sau nu venit salarial, le vom tranşa săptămâna aceasta joi în şedinţă de guvern. Vom găsi un mod de a implementa acest act, dacă nu, chiar putem vorbi de o sesiune extraordinară”, a mai spus premierul.

Și ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat asigurări că bursele medicilor rezidenți vor fi plătite în continuare.

Nu este niciun fel de problemă în privința temeiului legal pentru plata burselor rezidenților. Avem reglementarea generală din Legea salarizării unitare. În plus, în perioada imediat următoare, se vor face precizări explicite în acest sens și în legea specială, respectiv în proiectul de modificare a Legii rezidențiatului, astfel încât să fie clar pentru toată lumea care sunt condițiile de alocare și de plată a acestor burse ” a explicat ministrul.

Precizările celor doi oficiali vin după ce, în ultimele zile, mai mulţi medici rezidenţi au spus că au fost anunţaţi că de la 1 iulie, când a intrat în vigoare noua Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei.

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloş, a cerut ieri clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru această situație.

Dacă este o eroare aceasta trebuie corectată de urgență. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija față de medici și cu faptul că aceștia trebuie să rămână în țară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate și pentru România”, a spus Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, potrivit unui comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri