Centru de transplant pulmonar ignorat de autorităţi

Data publicării:
transplant

În ţara noastră s-ar putea face transplanturi pulmonare, însă, intervenţiile sunt blocate de lipsa de reacţie a autorităţilor. Un exemplu vine de la Sibiu, acolo unde, de doi ani şi jumătate, medicii de la un spital privat spun că încearcă să obţină de la Agenţia Naţională de Transplant acreditare pentru un centru de specialitate care este gata amenajat. Însă, până acum, niciun reprezentant al instituţiei nu a venit să verifice datele din dosar şi dotările secţiei. Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant nu a oferit deocamdată un răspuns despre situaţia de la Sibiu.

De doi ani şi jumătate, într-un spital privat din Sibiu este amenajat un centru de transplant pulmonar. Ideea i-a aparţinut unui medic român, care timp de zece ani a lucrat la Spitalul Universitar din Grenoble, unde a făcut 20 de astfel de intervenţii. Doctorul Viorel Costache a vrut, însă, ca şi ţara noastră să ofere bolnavilor şansa la un transplat pulmonar. Pentru centrul de la Sibiu a fost ajutat de mai mulţi colegi de la Spitalul din Grenoble. Până acum, însă, eforturile sale au fost în zadar, din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor.

Dr. Victor Costache, şef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică: „Era datoria noastră morală să facem acest lucru şi să le semnalăm că putem facem. Deci noi ne-am făcut datoria şi conştiinţa noastră este împăcată. Dacă din 2014 până acum au murit atâţia oameni şi au fost atâtea crize medicale, problema nu mai este la noi.”

Imediat după amenajarea secţiei de transplat pulmonar, medicii de la spitalul privat din Sibiu au depus actele necesare pentru acreditare.

Dr. Mugur Bosînceanu, medic chirurg: „Am depus un dosar care întrunea toate elementele cerute de Agenţia Naţională de Transplant, în decembrie 2014, dosar la care nu ni s-a dat nici până în ziua de astăzi un răspuns.”

În lipsa acreditării, activitatea Centrului de transplat din Sibiu rămâne blocată, asta deşi dotarile sunt la standarde europene. Acolo ar putea fi internaţi 36 de pacienţi.

De curând, Spitalul AKH din Viena a reziliat contractul prin care erau făcute intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă. Statul român deconta pentru fiecare pacient care beneficia de transplant la Viena 120.000 de euro. Dacă intervenţiile s-ar face în ţara noastră, costurile ar scădea, spun medicii, cu 30.000 de euro. Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant nu a oferit deocamdată un punct de vedere despre situaţia de la Sibiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...