Cercetătorii au reușit să oprească din dezvoltare cel mai agresiv cancer la creier

Data publicării:
creier neurologie
FOTO: Guliver/ Getty Images

Cercetătorii au reușit să oprească din dezvoltare unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer la creier, glioblastomul. Studiul de succes este rezultatul unui pe șoareci, relatează Huffington Post.

creier neurologie
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă, dezvoltată din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului. Ele au multiple roluri: de a susţine neuronii, de a le asigura aportul de substanţe nutritive şi oxigen, de a izola electric fibrele nervoase şi de protecţie imună şi metabolică.

În ceea ce priveşte agresivitatea, glioblastomul este cea mai agresivă formă de tumoră derivată din celulele gliale.

Acest tip de cancer se tratează deosebit de greu chirurgical, așa că medici recurg de obicei la tradiționala chimioterapie și la radiații.

Noile studii au scos la iveală că dacă tumoarea va fi privată de o anumită moleculă, care în mod normal este creată în celulele creierului, tumoarea se va opri din creștere.

În 2015, cercetătorii au descoperit că anumite chimicale stimulează creșterea gliobastamului. De atunci, oamenii de știință caută moduri în care creierul să fie privat de aceste chimicale care încurajează creșterea tumorilor.

Una dintre chimicalele descoperite se numește neuroligin-3, o proteină care ajută neuronii să comunice. Pentru a testa această teorie, cercetătorii au injectat doi șoareci cu glioblastom.

Unul dintre șoareci a primit glioblastom normal, al doilea a primit glioblatom fără gena care produce neuroligin-3. Rezultatele au fost uimitoare.

În cazul șoarecelui cu glioblastom normal, cercetătorii au descoperit că tumoarea a crescut rapid și substanțial. În cazul șoarecilor care nu aveau neuroligin-3 însă, oamenii de știință au observat că tumoarea nu a mai crescut deloc timp de patru luni și jumătate. Rezultatele au fost aceleași după ce studiile au fost repetate și pe alți șoareci.

„Studiul ne ajută să înțelegem mai bine cum informează neuronii creșterea glioblastomului și deschide ușa unor noi potențiale tratamente”, afirmă Jane Fountain, de Institul Național de Boli Neurologice și Accident Vascular Cerebral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri