Copii aleşi la noroc pentru transfuzii care să le salveze viaţa

Data actualizării: Data publicării:
transfuzii

S-a ajuns într-o situaţie tragică în spitalele româneşti din cauza lipsei de sânge. Medicii din Oradea trebuie să aleagă zilnic între 3 copii care suferă de boli incurabile pentru a decide căruia să îi facă transfuzia vitală. Şi asta pentru că numărul donatorilor scade de la o zi la alta, iar cel al pacienţilor aflaţi în nevoie creşte.

Ofelia Komuves este mama unui copil de 12 ani, bolnav de leucemie. Fiul ei a fost diagnosticat cu boala cumplită anul trecut, în octombrie. De atunci, este internat în Spitalul din Oradea, iar viaţa lui depinde de transfuziile de sânge, de care are nevoie aproape zilnic. Disperată, mama îşi pun e ultimele speranţe în solidaritatea oamenilor şi face apeluri pe facebook.

Ofelia Komuves: „Are grupa B3, care e o grupă rară. Mai sunt încă doi copilaşi care au nevoie tot de aceeaşi grupă de sânge. E o bătălie, când vine puţinul sânge, cum să se împartă, să poată ajunge la fiecare. Când e unul mai grav i se administrează în detrimentul altuia”.

Lipsa acută de sânge se simte mai ales în lunile de vară. În iulie, de exemplu, la Centrul de Transfuzii din Oradea au venit doar 25 de oameni, jumătate din luna anterioară. Pentru autorităţi fiecare zi e o nouă încercare.

Ligia Burtă - director al Centrului de Transfuzii Sanguine Oradea: „Nu putem onora comenzile. Dimineaţă chiar am socotit, avem o singură comandă de la spitalul municipal de 40 de unităţi de trombocite. (...) Sperăm ca în parte să putem onora din această comandă”.

Maria Silaghi - manager Spitalul Municipal Gavril Curteanu: „Spitalul nostru este un mare consumator de sânge datorită faptului că pe spitalul nostru există secţiile de hematologie, oncopediatrie, nefrologie”.

Şi medicii îndeamnă oamenii să doneze, pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

Dr. Ana Vereş - medic hematolog: „Să meargă să doneze pentru a da o şansă vieţii fiecărui om, că e tânăr, că e copil, adult. Avem nevoie şi din ce în ce mai mult necesarul de transfuzii va creşte. MUSCA Sunt grupele mai rare să zic aşa AB negativul, B negativul, sunt grupe rare. Dar avem nevoie de orice grupă”.

Specialiştii spun că nu doar numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut în România, ci şi cel al donatorilor de celule stem. Prin transplant, aceste celule permit vindecarea unor boli grave, cum ar fi leucemia sau diferite tipuri de cancer. În registrul naţional din România sunt înscrişi acum 45 de mii de donatori, faţă de 6 milioane în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri