Cristian Buşoi: Cetățenii să nu semneze petiţia PSD pentru ieftinirea medicamentelor, demersul este o dezinformare

Data publicării:
FLACON MEDICAMENTE PASTILE MEDICINA THINKSTOCK
Medicine bottle with pills and a blank label

Liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a făcut, joi, un apel către cetăţeni să nu semneze petiţia publică lansată de PSD, pentru ieftinirea medicamentelor, el arătând că demersul social-democraţilor este o dezinformare şi că aceştia se bazează pe buna credinţa a românilor, dar şi pe lipsa de informaţii.

FLACON MEDICAMENTE PASTILE MEDICINA THINKSTOCK
Medicine bottle with pills and a blank label

„Fac apel la cetăţeni să nu semneze aşa zisa petiţie publică a PSD pentru ieftinirea medicamentelor. Demersul PSD este o dezinformare pe care PSD o face contrar spiritului reglementărilor privind corecta informare publică pe o temă de interes major. PSD exploatează evident prezumţia de credibilitate pe care publicul o acordă unui document asumat de un partid”, spune Cristian Buşoi, într-un comunicat de presă remis News.ro. 

Liderul PNL Bucureşti afirmă că PSD dezinformează în mod repetat în documentul pentru care cere semnătura cetăţenilor, bazându-se pe buna credinţa a românilor, dar şi pe lipsa de informaţii.

„Ideea de «economisire» la bugetul de stat pe care o sugerează documentul PSD, economisire care s-ar produce prin reglementarea privind alinierea preţurilor medicamentelor originale la preţul medicamentelor generice este o manipulare: nu este vorba despre nicio economie la buget, iar cei din PSD mint prin omisiune în legătură cu taxa clawback, despre care ştiu că este o taxă plătită suplimentar de producătorii de medicamente, iar bugetul acoperă 1,515 miliarde lei pe trimestru, indiferent de preţul medicamentelor (tot ce depăşeşte această limită se returnează de industria farmaceutică prin clawback)”, spune Cristian Buşoi.

El mai menţionează că, în România, medicii prescriu nu denumirile comerciale ale medicamentului, ci denumirile comune internaţionale, adică substanţele active compuse de medicamente. Farmaciile sunt obligate să îi prezinte pacientului toate alternativele şi este alegerea pacientului dacă plăteşte diferenţa, în caz că doreşte un anume brand.

„Datele oferite de PSD despre cheltuiala anuală a românilor sunt o minciună, piaţa medicamentelor generice era la o valoare de circa 650 milioane euro, aproximativ 30% din piaţă, la finalul anului 2015, conform datelor APMGR.  Formularea tipic pesedistă «ţara cu cele mai mari preţuri la medicamente» este o manipulare. România are deja cele mai mici preţuri din UE la aproape toate medicamentele cu preţ reglementat, la care se adaugă o taxă de clawback care a ajuns chiar şi la 25% din vânzări, pe care industria farmaceutică - fie de medicamente originale sau generice, fie producători străini sau români - o plătesc cu toţii”, mai precizează liderul PNL Bucureşti. 

Potrivit lui Buşoi, „ce evită PSD să amintească în documentul cu care încearcă să-i prostească pe români este efectul advers al unor preţuri coborâte abrupt”.

Astfel, europarlamentarul arată că se poate ajunge la dispariţia de pe piaţa din România a unor medicamente.

„Multe companii de medicamente scumpe, inovative, dar şi de medicamente ieftine, generice, îşi retrag produsele de pe piaţă”, adaugă Buşoi, menţionând că un alt efect este înflorirea comerţului paralel, în sensul că medicamentele ieftine, în loc să ajungă la pacienţii români, sunt revândute în vestul UE la preţuri mai mari şi profită doar cei care fac comerţ paralel, un proces foarte legal ţinând cont că este piaţă unică UE, din care România face parte. 

Despre ideea că Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să interzică exportul de medicamente este o altă dezinformare: exportul nu se poate împiedica decât temporar, cu riscul de a încalcă libera circulaţie a mărfurilor şi reglementările de liber schimb pe piaţa unică. Cât despre ideea că Agenţia Naţională a Medicamentului are posibilitate de a urmări toate tranzacţiile cu medicamente, aceasta este o stupizenie sau o lipsă de cunoştinţe majoră a PSD despre ceea ce face ANM”, mai afirmă Buşoi. 

La finalul lunii septembrie, PSD a lansat o petiţie prin care cer Guvernului Cioloş să deblocheze ieftinirea medicamentelor. 

„Am semnat astazi petiţia prin care cerem Guvernului Cioloş să deblocheze ieftinirea medicamentelor pe care o adoptasem in guvernarea PSD. E vorba de reducerea cu 35% a medicamentelor originale care îşi pierd patentul - o decizie care trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, dar a fost amânată de actualul ministru al Sănătăţii până la 1 noiembrie. Dacă cineva mi-ar cere să aleg între părinţi şi un prieten din altă ţară, i-aş alege fără să ezit pe părinţi. La fel, dacă e vorba să alegem între binele pacienţilor români şi binele companiilor multinaţionale de medicamente, i-aş alege fără să ezit pe români. Vă invit şi pe voi să semnaţi petiţia pentru ieftinirea medicamentelor”, scria atunci preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri