Criza cardului de sănătate. Medicii de familie dau în judecată CNAS

Data actualizării: Data publicării:
CARD SANATATE 20-2

Medicii de familie vor da în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Medicina Familie şi de cei ai Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Doctorii spun că este a patra zi la rând în care cardul de sănătate şi întreaga platformă electronică din sănătate funcţionează cu sincope sau nu funcţionează deloc perioade lungi de timp, iar ei nu îşi pot valida serviciile. Doctorii cer acum demisia conducerii CNAS.

„Vom acţiona în instanţă aceste situaţii ca un atac la săntătea pacienţilor”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei.

...și ca o lipsă de respect a contractului dintre asigurator și medici. (Reporter: Deci veți da în judecată CNAS?) Da”, adaugă Mariana Pârcălabu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Mulţi pacienţi nu au cum să-şi cumpere medicamentele compensate, pentru că farmaciştii nu pot elibera reţete, dacă acestea nu apar în sistemul online. Cardul de sănătate a funcţionat, totuşi, pentru o parte dintre pacienţi - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că marţi, de pildă, au fost validate cam jumătate dintre serviciile medicale dintr-o zi normală. Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro, iar de la lansarea de acum un an s-a blocat de cel puţin 50 de ori, spun medicii.

Purtătorul de cuvânt al CNAS a refuzat să comenteze și a precizat că instituția va da în curând un comunicat oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri