Dinți refăcuți cu ajutorul celulelor stem

Data publicării:
dinti

Dantură nouă cu ajutorul celulelor stem. La un astfel de proiect lucrează intens cercetătorii, inclusiv cei din România. La Cluj-Napoca s-a încheiat de curând un studiu care a arătat că, implantate în structura dinţilor, celulele stem regenerează ţesutul osos.

Pierderea dinţilor naturali ar putea fi de domeniul trecutului. Cu ajutorul celulelor stem, cercetătorii clujeni au obţinut rezultate promiţătoare în refacerea segmentelor osoase. Studiul a fost realizat pe porci vietnamezi. Specialiştii au descoperit că în urma unei extracţii dentare, celulele stem refac structura osoasă şi nu lasă alveola în care a fost dintele să se restrângă.

Am pornit de la practica clinică. Am introdus aceste celule autologe pe o structură matricială, astfel că eu, după şase luni să am dimensiunea alveolei la acelaşi nivel pe care l-am avut iniţial. Astfel când voi dori să realizez un implant de titan atunci voi avea suport osos”, explică Ilea Aranka, cercetător UMF Cluj.

Specialiştii au obţinut deja fonduri pentru continuarea proiectului cu ajutorul unor imprimante performante care să refacă în laborator dintele pierdut de pacient.

Cu imprimante 3D care sunt mult mai performante decât ce am utilizat noi sper să facem nişte matrici mult mai fiabile”, spune Ilea Aranka.

Subiectul a fost intens discutat la Congresul de Medicină Dentară Transilvania. Ştiinţa a ajuns atât de departe încât, la Universitatea din Columbia, creşterea dinţilor a fost posibilă cu ajutorul celulelor stem în doar nouă săptămâni.

Reconstrucţia cea mai fezabilă şi cea mai bună pentru viitor. Este aceea în care organismul îşi regenerează acele structuri care nu sunt corect formate sau care sunt deficitare”, spune Radu Septimiu Câmpian, decanul Facultăţii de Medicină Dentară.

„Dacă reuşim să le implementăm în sistemul medical ar fi foarte bine. Am avut pacienţi care au avut mult de suferit de pe urma implantelor şi într-adevăr ne-ar ajuta mult acest sistem de celule stem”, spune Dana Ciungan, medic dentist.

Pentru ca noile metode să fie testate pe oameni este nevoie de schimbări legislative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri