Doi bebeluși uciși de o bacterie în maternitate

Data actualizării: Data publicării:
bebelus

E anchetă la cea mai maternitate din Moldova, după ce doi nou-născuţi prematur au murit în aceeaşi zi.În urma analizelor, medicii au descoperit că micuţii se infectaseră cu Klebsiella, o bacterie mortală. Pe doi dintre ei au reuşit să-i salveze. Analizele nu au confirmat prezenta bacteriei în saloane sau pe mâinile personalului medical. Una dintre mamele ce acum îşi plâng copiii era, însă, infectată.

Cei doi nou născuţi, unul de 9 şi celălalt de 18 zile, au fost amândoi infectaţi cu bacteria Klebsiella, deşi nu erau în incubatoare apropiate.

Dr. Anca Bivoleanu - purtător de cuvânt al Maternităţii Cuza Vodă Iaşi: „Un copil avea 1.100 de grame, provenea dintr-o mamă cu 31 de săptămâni, cu patologie cu hipertensiune arterială. Celălalt copil, mai mare, 1.600 de grame, dar mama, la toate examinările efectuate și amniocultura avea un germene, avea un microb, respectiv această Klebsiella”.

Prof. Maria Stamatin - şefa Clinicii de Neonatologie: „Este greu de spus ce s-a întâmplat. Nu ştiu. Nu erau aproape unul de altul. Erau în acelaşi salon, dar nu în incubatoare apropiate. Sigur că nu este de dorit acest lucru şi nu îşi doreşte nimeni, dar, din păcate, una din complicaţiile majore a prematurităţii este infecţia neonatală”.

Alţi doi copii au contactat aceeaşi bacterie, însă au fost salvaţi. Conducerea unităţii medicale a început o anchetă.

Dr. Anca Bivoleanu - purtător de cuvânt al Maternităţii Cuza Vodă Iaşi: „Am efectuat un control epidemiologic care la toate, absolut toate, țin să repet acest lucru, absolut toate probele recoltate nu au fost identificate germeni patogeni. S-a făcut curăţenie, întotdeauna când este acest lucru copii redistribuiţi, se închide salonul respectiv, se dezinfecţie terminală şi activitatea continuă”.

Direcţia de Sănătate Publică face propria anchetă. În secţia de Neonatologie sunt peste 60 de nou-născuţi internaţi, 20 dintre ei - la Terapie Intensivă. Cel mai mic copil tratat în maternitatea ieşeană are doar 500 de grame şi este ventilat de 31 de zile.

Dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi: „Am efectuat control igienico-sanitar în spitalul Cuza Vodă”. Ca şi concluzie, deocamdată preliminară, este posibil ca acest episod cu patru nou născuţi prematuri cu hemocultură pozitivă ar fi în primul rând supra aglomerarea secţiei respective. Lipsa izolării”. Cercetări fac şi poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.

Subinspector Anca Vîjiac - purtător de cuvânt al IPJ Iași: „S-a dispus și necropsia nou-născutului pentru a se stabili cauza decesului. Există întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu și ucidere din culpă”.

Secţia de Neonatologie raportează o rata a infecţiilor intraspitaliceşti mai mică de 4 la sută. Gradul de mortalitate este de sub 3 la sută.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri