Exodul medicilor | Profesor italian: „Încă vreţi să plătiţi pentru îngrijirea mea?”

Data publicării:
maxresdefault

România are nevoie de o strategie prin care să-şi ţină medicii acasă, susţine ministrul Sănătăţii, care spune că ministerul lucrează deja la un plan în acest sens.

Vlad Voiculescu recunoaşte că în ţara noastră condiţiile de muncă sunt, în cele mai multe cazuri proaste, lipsesc echipamente din spitale, iar medicii au posibilităţi reduse pentru dezvoltarea personală.

Acum discutăm despre ce investiţii oferă România, gratis, pentru Uniunea Europeană sau cel puţin mai multor ţări din UE. Am văzut cifrele care arată câţi români nu au acces la sistemul de sănătate. Asta nu se întâmplă pentru că nu se cheltuie banii pentru training-uri medicale, pentru că se cheltuie, dar mulţi oameni pur şi simplu obţin diploma şi vin în ţara mea sau în Marea Britanie să profeseze acolo. O întrebare foarte delicată este: încă vreţi să plătiţi pentru îngrijirea mea medicală în Italia? Sunt recunoscător, dar asta vrea România? Dacă simţiţi că asta nu e o idee fantastică, atunci trebuie să faceţi ceva. E ca şi cum ai transfera bani, nu din Italia în România, ci din România în Italia sau în Marea Britanie pentru că trimiteţi doctori pe care îi pregătiţi şi pentru care Italia şi Marea Britanie nu plătesc”, a spus profesor Luca Brusati, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.

Statul român plăteşte pentru studiile de medicină a mii de tineri câte 81.000 de lei pe an.

În ultimii zece ani, peste 43.000 de specialişti au cerut documentele de care au nevoie pentru a putea lucra în străinătate. Astfel, România a pierdut cele 3,5 miliarde de lei investite în pregătirea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri