Exportul de medicamente | Ministrul sănătății vrea sancțiuni mai dure

Data actualizării: Data publicării:
National Pharmaceutical Factory Threatened To Close In Gaza
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, trage un semnal de alarmă: legea este prea blândă în privinţa exportului paralel de medicamente, iar de suferit au pacienţii români, în special cardiacii şi cei bolnavi de cancer.

Într-un interviu la Digi24, ministrul a spus că legea este prea permisivă cu exportul paralel de medicamente și aceasta rămâne o problemă pentru pacienţii români, care nu pot urma tratamentele necesare, mai ales în cazul afecţiunilor cardiovasculare şi oncologice. De aceea şi suntem codaşii Europei când vine vorba de starea de sănătate a populației, a explicat ministrul, arătând că de multe ori românii îşi administrează singuri tratamentul. În plus, a arătat Florian Bodog, există farmacii care vând, în continuare, antibiotice fără reţetă. În acest context, ministrul a anunţat că în noua lege a sănătăţii vor fi introduse sancţiuni „foarte dure” pentru farmaciile care eliberează medicamente fără reţetă şi care vând angro.

„Eu am semnale că există această problemă şi avem de gând, în noua Lege a sănătăţii, să stabilim sancţiuni foarte dure pentru farmacii, şi pentru cele care vând fără reţetă, şi pentru cele care vând angro. Avem recent o situaţie în care o farmacie a vândut  medicamente pe factură angro la un depozit. Depozitul l-am închis, pentru că aveam baza legală, dar pentru farmacie nu am avut, i-am dat 2.000 lei amendă. Se trimitea la export intracomunitar”, a arătat Florian Bodog.

O legislație mai aspră este metoda prin care ministrul Sănătăţii vrea să pună frână, legal, și exportului de vaccinuri. Deocamdată, distribuitorii au acceptat să păstreze în România 10.000 de doze la cererea ministerului. Problema persistă, însă, în cazul medicamentelor.

Teoretic, niciun producător sau distribuitor nu poate exporta medicamente înainte să asigure necesarul intern al pieţei. Practic, românii nu mai găsesc demult medicamente vitale, pentru că vinderea lor în Europa de Vest, cu preţuri de câteva ori mai mari, este extrem de profitabilă.

Interviul integral îl puteți urmări aici.

 Ministrul Sănătății confirmă: nu știm câți medici sunt în România

Elevii nevaccinați să nu fie primiți la școală. Ministrul sănătății, de acord

„Ați recomanda unui pacient să devină vegan?” Răspunsul ministrului Sănătății

Fratele lui F. Bodog e medic în Kuwait. De ce ministrul nu l-a convins să se întoarcă acasă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri