O fetiță de patru luni, bolnavă de rujeolă, a murit. Ar fi luat boala de la mamă

Data actualizării: Data publicării:
Attempts To Control Malaria In Indonesia's Papua Province Continue
MANOKWARI, WEST PAPUA, INDONESIA - OCTOBER 13: A 6-month-old baby receives treatment for tropical malaria in hospital on October 13, 2009 in Manokwari, West Papua, Indonesia. Malaria, whilst not a new disease, continues to be a significant problem in Papua. Whilst hospitals try to treat the condition, the malaria parasites have become resistant to anti-malaria medicines and thus the spread continues. At last count, the overall incidence of malaria was estimated as 876 per 1,000 people per year, however the true incidence is unknown since laboratory confirmation is rare and only around 20 per cent of patients seek treatment at Indonesia's Government facilities. (Photo by Ulet Ifansasti/Getty Images)

O fetiță de patru luni, internată cu diagnosticul de rujeolă, a murit la Craiova. Ar fi al 27-lea deces survenit în urma complicaţiilor acestei boli, dacă diagnosticul va fi confirmat de specialiştii de la Bucureşti. Copila ar fi luat boala de la mama ei, o adolescentă de 16 ani care nu a fost vaccinată. 

Fetița a fost internată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pentru că starea ei s-a agravat în urmă cu două zile a fost transportată la Spitalul de Urgențe din Craiova și internată la Terapie Intensivă. Însă nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată și joi a murit. 

Potrivit medicilor, fetița a luat boala de la mama ei, o adolescentă de 16 ani care nu a fost vaccinată. 

Chiar dacă în județul Dolj nu este în prezent criză de vaccinuri, fetița nu ajunsese la vârsta necesară pentru a fi imunizată împotriva rujeolei. 

„În ceea ce privește acest caz, e o precizare foarte importantă: vaccinarea împotriva rujeolei de rutină se face la un an sau, în situația în care ne găsim noi cu epidemia, la nouă luni, dar copilul nu e protejat înainte decât de anticorpii de la mamă. Orice boală eruptivă, însoțită de febră sau sindrom de infecţie respiratorie, trebuie să facă obiectul prezentării de urgență la medic. La copii e strict interzisă administrarea aspirinei. Poate provoca complicații serioase”, a explicat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. 

Dacă se confirmă, acesta ar fi cel de-al șaselea deces provocat de rujeolă în județul Dolj. 

Ministerul Sănătăţii organizează vineri o nouă dezbatere publică a proiectului legii vaccinării. A fost nevoie de aceasta deoarece la prima sesiune de discuţii, de pe 11 mai, s-au înscris foarte mulţi oameni. Nu au avut loc în sală toţi, aşa că ministerul a programat o nouă întâlnire. La finalul primei runde, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că viitoarea lege nu va impune vaccinarea obligatorie, dar că părinţii care vor refuza să-şi imunizeze copiii trebuie să-şi asume acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri