Fetița operată după 24 de ore din cauza lipsei de sânge, în stare critică

Data actualizării: Data publicării:
flacon sange

Copila de 6 ani, plimbată între spitale şi operată la Iaşi după 24 de ore din cauza lipsei de sânge, este în stare critică, anunţă medicii. Este în comă indusă şi astăzi va fi din nou operată. De această dată, spun specialiştii, au suficiente unităţi de sânge. Fata, din judeţul Constanţa, a avut un accident, iar ambele picioare i-au fost strivite de un tractor. Mai întâi ea a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa, apoi a fost transferată la Bucureşti, cu un elicopter SMURD, ca în final, să fie urcată, într-un avion medical şi să plece la Iaşi. Aici medicii au făcut două intervenţii ca să îi salveze picioarele, însă una a fost amânată 24 de ore pentru că nu aveau suficient sânge.

 

Lucian Cernahovschi, medic UPU Sf Maria Iași: „Se află în continuare în stare generală foarte gravă, este intubată. Astăzi urmează să se intervină din nou, pentru a continua practic intervenția începută ieri și pentru refacerea pansamentelor la celălalt picior afectat. În privința piciorului replantat veștile sunt relativ bune , în sensul că piciorul s-a perfuzat , dar următoarele zile sunt critice privind evoluția în continuare a cazului.”

S-au scurs clipe grele pentru familia copilei de 6 ani, grav rănită într-un accident produs marţi seară. A fost nevoie de aproape o zi pentru ca medicii din Iaşi să facă rost de sânge pentru operaţia de reconstrucţie a piciorului.

Radu Terinte, manager Spital de Copii Sf. Maria Iasi: „Anunţul a fost făcut târziu, când deja copilul a fost deplasat, deja era în zbor spre Iaşi. Ce ar fi trebuit să facem în situaţia asta? Să îl refuzăm?”

Medicii au trimis solicitări în toată Moldova. În cele din urmă au primit sânge din Neamţ şi au intrat în sala de operaţii. Nouă ore a durat intervenţia chirurgicală. Drumul până aici nu a fost deloc uşor.

După accidentul suferit în localitatea Valul lui Traian, copila a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Dr. Mihnea Avram, purt. de cuv al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa: „Ea a venit într-o stare foarte gravă, pierduse foarte mult sânge şi avea hemoglobină 3, a venit în şoc hemoragic spre agonie.”

Dr. Constantin Tica, chirurg Spitalul Clinic Judeţean Constanţa: „În timp ce în sala de operație se luptă pentru menţinerea vieţii copilului s-a luat legătura cu spitalul din Bucureşti, unul din spitalele de copii l-a refuzat. Iniţial, Floreasca a spus că îl primeşte, după aia s-a luat decizia prin doctorul Arafat să plece spre Bucureşti.”

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: „A plecat cu elicopterul către București pentru că ideea inițială era să ajungă la București să vedem acolo, dar de la elicopter a fost automat pusă în avion și decolat către Iași. La nivelul departamentului, de când am aflat într-o oră era rezolvată destinația și totul, dar e un timp destul de rapid pentru că noi am sunat în mai multe locuri.”

Fetiţa a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Iaşi la 7 ore de la accident. Aici s-a dat lupta cea mai grea. Copila ajunsese cu piciorul stâng amputat, iar cu cel drept distrus.

 

Citiți și:

Operaţia unui copil de 6 ani, amânată din lipsă de sânge

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri