Greva generală din sănătate - a doua zi

Data actualizării: Data publicării:
greva spitale agerpres
Foto: Agerpres

UPDATE: Federaţia Sanitas suspendă la greva generală din spitale, au declarat șefii organizațiilor sindicale, potrivit cărora decizia a fost luată urmare a promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.


Este a doua zi de grevă generală în spitalele din toată ţara. Aproape 80 de mii de medici, asistente şi infirmiere nu vor trata nici astăzi decât urgenţele şi nu vor asigura decât o treime din activitate. Cer în principal mărirea sporurilor şi a salariilor. 

Vor fi asigurate doar urgențele și doar o treime din personalul medical lucrează până când nu sunt votate amendamentele cerute de ei în plenul Parlamentului, au subliniat sindicaliștii. 

O parte dintre revendicările lor şi-au găsit, luni, un prim răspuns la Comisiile de Buget şi Muncă, din Camera Deputaţilor. Cele două comisii au votat mai multe amendamente cerute de sindicaliști.

Este vorba despre calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaților din clinic si neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială, potrivit unui comunicat al federației sindicale Sanitas. 

Guvernul s-a opus acestor măsuri și a explicat că impactul bugetar al acestor măsuri va fi mai mare decât se estimase inițial. Ministrul Muncii Dragoș Pîslaru a spus că amendamentele cerute de sindicaliști și votate de deputații din comisiile de Buget și Muncă sunt „pomeni electorale fără resurse”.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că va contesta greva în instanță.

La cel mai mare spital de urgenţă din ţară - Foreasca - zeci de cadre medicale au ieşit în faţa spitalul în această dimineaţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri