IAȘI. 200 de oameni au fost vindecaţi de hepatită complet

Data actualizării: Data publicării:
tratament

Peste 200 de bolnavi de hepatita C din județele Moldovei, aflați în stare gravă, s-au vindecat complet. Sunt pacienții care au primit gratuit din partea statului tratamentul fără interferon. Fiind vorba de o medicaţie foarte scumpă - pastilele costă peste 40.000 de euro pentru un singur pacient - au fost aleși să primească tratamentul doar bolnavii care sufereau și de ciroză. Autorităţile caută soluţii ca din toamnă să-i poată trata şi pe cei aflaţi într-o stare mai puțin gravă.

Cristian Gribincea a fost diagnosticat cu hepatită C în 2009. De atunci a început să ia tratament, câte 10 pastile în fiecare zi, dar starea lui nu s-a ameliorat, ba, din contră, simptomele s-au agravat de la un an la altul.

În ianuarie, când starea lui era deja deteriorată și medicii păreau să nu mai aibă speranțe, a aflat că va primi gratuit un tratament revoluționar, în valoare de peste 40.000 de euro, care promite vindecarea. Iar ultimele analize au confirmat: virusul nu mai este prezent în organismul lui.

„Acum nu mai obosesc, pot să depun efort fizic mai mare. Eu, la orice mișcare, efort fizic mic pe care îl făceam, îmi curgea sânge din nas, sau amețeam sau aveam dureri de cap”, spune Cristian Gribincea, pacient.

„Nu numai că este bine tolerat, nu numai că are un rezultat final deosebit de bun, dar are și o perioada scurtă în care se administrează pacientului respectiv”, declară prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Bărbatul s-a vindecat după ce a primit timp de numai trei luni pastile fără interferon. Schema de tratament i-a scăpat de virusul hepatitei C și pe alți pacienți care au beneficiat de această terapie.

800 de bolnavi din regiunea Moldovei au cerut să primească gratuit medicamentele, dar numai 636 s-au încadrat în criterii. 225 dintre ei deja s-au vindecat. Ceilalți sunt îngrijorați că statul mai are contract cu firma care produce medicamentele până în octombrie.

Autoritățile dau totusi asigurări că proiectul va continua cu fonduri suplimentate. Tratamentul de ultimă generație va ajunge în acest an la 5.000 de bolnavi din România. La nivel naţional sunt însă 580.000 de oameni diagnosticați cu hepatita C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri