Istoricul relațiilor de cuplu, asociat cu rata de supraviețuire în urma AVC

Data publicării:
medici stat privat GETTY-3
Foto: Guliver / GettyImages

Statutul marital actual şi istoricul fostelor relaţii de cuplu ale unei persoane ar putea fi asociate cu şansele de supravieţuire ale acesteia în urma unui accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, informează Reuters.

medic
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cercetătorii americani au monitorizat mai mulţi supravieţuitori ai unor AVC-uri timp de cinci ani după acel eveniment medical şi au descoperit că aceia dintre ei care nu au fost niciodată căsătoriţi, recăsătoriţi, divorţaţi sau văduvi prezentau un risc de deces considerabil mai mare în comparaţie cu pacienţii care au avut căsătorii stabile şi îndelungate, potrivit News.ro.

Încheierea a cel puţin două căsnicii prin deces sau divorţ sporeşte şi mai mult riscul de deces după un AVC. Persoanele care nu au fost niciodată căsătorite prezintă cele mai mari riscuri de deces în cazul unui AVC.

”Mai multe studii recente ne-au arătat că stresul social, precum pierderea locului de muncă şi pierderea partenerului marital, sporesc riscul de a suferi un eveniment medical grav, precum infarct sau accident vascular cerebral”, a declarat coordonatorul studiului, Matthew Dupre, medic la Duke Clinical Research Institute din Durham, Carolina de Nord.

Pentru femeile şi bărbaţii care nu au fost niciodată căsătoriţi, riscul de deces după AVC este cu 71% mai mare în comparaţie cu pacienţii care au fost căsătoriţi pentru durate mari de timp. Aceia care erau divorţaţi, recăsătoriţi sau văduvi, riscul de deces după AVC este cu 23% mai mare, deşi riscul asociat cu divorţul a scăzut de-a lungul timpului.

Accidentul cerebral vascular reprezintă principala cauză de deces din Statele Unite. Peste 800.000 de adulţi vor suferi un AVC în acest an, potrivit American Heart Association. În prezent, în Statele Unite există aproximativ 7 milioane de persoane care au supravieţuit unor AVC-uri.

Obezitatea, hipertensiunea şi fumatul sunt factori de risc cunoscuţi pentru declanşarea unui AVC. Studiile precedente au sugerat că sprijinul social, precum căsătoria, poate să influenţeze atât riscul de AVC, cât şi şansele de recuperare. 

Cercetătorii americani au analizat datele transmise de Health and Retirement Study, o cercetare realizată de National Institute of Aging, care monitorizează persoanele adulte în vârstă de peste 50 de ani. Ei au analizat dosarele medicale aferente unui număr de 2.351 de adulţi care au suferit un AVC între 1992 şi 2010 şi au luat în calcul factori de risc precum vârsta, sexul, rasa şi etnia, localizarea geografică, nivelul de educaţie, venitul anual, greutatea corporală şi bolile cronice. Cercetătorii au ţinut cont şi de factori psiho-sociali, precum existenţa copiilor, a unor prieteni în apropiere sau a unor rude, simptome asociate depresiei şi participarea la slujbe religioase, dar şi de factori comportamentali, precum fumatul, consumul de alcool, practicarea de exerciţii fizice şi necesitatea de a lua medicamente contra hipertensiunii.

Din grupul original de supravieţuitori ai unor AVC-uri, 1.362 au murit în perioada de monitorizare (5 ani). În total, cei care au murit erau mai în vârstă, mai puţin educaţi şi cu venituri anuale mai mici. De asemenea, nu aveau copii, prezentau mai multe simptome de depresie, mai multe limitări în ceea ce priveşte activităţile lor zilnice, alte boli cronice şi nu luau medicamente pentru regularizarea presiunii sangvine.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri