Județul cu o singură secție de ATI

Data publicării:
terapie

O parte dintre bolnavii care erau internaţi în secţiile unde au fost descoperite bacterii la Spitalul Judeţean din Craiova vor fi mutaţi la secţia de Terapie Intensivă. Însă şi acolo sunt probleme. Este singură secţie de terapie intensivă din tot judeţul Dolj. Şi tot acolo sunt primiţi şi mulţi pacienţi din zonele învecinate. În total, aproximativ 6.000 de bolnavi în fiecare an. Uneori ajung să fie trataţi la Terapie Intensivă abia după zile de aşteptare în Urgenţă, pentru că nu există niciun loc liber. Situaţia ar putea fi alta dacă terapiile intensive din celelalte spitale din Craiova nu ar fi închise din lipsă de personal şi de bani.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, secţia de Terapie Intensivă este organizată pe două etaje. În total, 65 de paturi. Acolo ajung pacienţii în stare critică, de la cei răniţi în accidente grave, până la cei în comă în urma diverselor maladii. Nu sunt doar din Craiova sau din restul judeţului, ci din toată zona Olteniei. Aşadar, mult mai mulţi decât pot îngriji medicii din spital.

Dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „De foarte multe ori pacienţii rămân în unitatea de primiri urgenţe până când se eliberează un loc în clinica de terapie intensivă.”

Doar pacienţii de la Neurologie ocupă aproape jumătate din secţie. În mod normal ar trebui trataţi în spitale de profil. Doar că la clinica de neurologie din Craiova nu funcţionează Terapia Intensivă.

Dr. Dorina Iovănescu, șef Compartimentul Neurologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „Singura secţie de reanimare este cea din spitalul judeţean şi care asigură cazurile urgente care provin din serviciul de urgenţă prin garda de neurologie, care provin din transferurile din altă parte, din judeţele limitrofe.”

Nici la celălalt mare spital al Craiovei, cel de Boli Infecţioase, situaţia nu e mai bună. Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a funcţionat doar trei luni, în 2013. Însă lipsa personalului a pus lacătul pe uşă.

Dacă Spitalul de Urgenţă are finanţarea asigurată de la Ministerul Sănătaţii, celelalte spitale din oraş sunt administrate de autorităţile locale. Şi nu doar lipsa personalului e problema.

Mihail Genoiu,viceprimarul Municipiului Craiova: “Secţia ATI este o secţie scumpă, consumatoare de multe medicamente şi de medicamentaţie destul de scumpă.”

În fiecare an, prin secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova trec peste 6.000 de pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri