La Ineu au fost aduşi medici din alte judeţe și din străinătate

Data actualizării: Data publicării:
ineu

Mai mult de jumătate dintre medicii Spitalului Orăşenesc Ineu, cea mai nouă unitate sanitară arădeană din sistemul public, sunt aduşi din alte judeţe sau din străinătate, pentru că posturile rămâneau neocupate, iar anumite specializări nu sunt acoperite nici în prezent. Medicii au primit locuinţe ANL şi plătesc o chirie de 95 de lei, dar spun că au fost atraşi de echipamentele medicale modernă, scrie News.ro.

ineu

Managerul Spitalului Orăşenesc Ineu, Monica Mang, a declarat că unitatea a fost nevoită să apeleze la medici şi asistenţi din alte judeţe, racolând din centre universitare, pentru că posturile rămâneau neocupate după concursuri.

Asfel, dintre cei 19 medici ai spitalului, zece sunt aduşi din alte judeţe, iar trei sunt din străinătate, respectiv un medic palestinian şi doi din Republica Moldova. În cazul asistenţilor, 40 la sută din cei 70 angajaţi fac naveta ori s-au mutat la Ineu pentru a lucra în spital.

„A fost un efort să ocupăm schema de personal, pentru că medicii sunt foarte greu de găsit, în condiţiile în care pleacă în străinătate pentru salarii mai mari sau caută centrele universitare din ţară. Am fost în universităţi şi am aplelat la autorităţi locale, dar şi la cunoştinţe, pentru a convinge medicii şi asistenţii că la Ineu, deşi un oraş mic, compensează condiţiile de muncă, infrastructura medicală modernă, fiind un spital complet nou. Spre deosebire de alte spitale, noi nu am avut niciodată probleme cu medicamentele sau materialele sanitare şi nu le cerem pacienţilor să le cumpere, iar condiţiile hoteliere sunt foarte bune”, a spus Mang.

Ea a precizat că angajaţii veniţi în oraş care nu au avut unde locui au primit de la primărie locuinţe ANL, în Ineu fiind construite şapte blocuri, iar chiria lunară este una modică, de 95 de lei.

„Unii s-au mutat cu familiile, alţii şi-au cumpărat case pentru a se stabili definitiv aici”, a spus Mang.

Viceprimarul oraşului, Ionel Alb, a declarat că pentru a-i atrage pe medici, chiar şi membrii familiilor acestora au primit locuri de muncă în Ineu.

„Sunt cel puţin trei motive pentru care au fost atraşi medicii de spitalul nostru. În primul rând, faptul că este un spital nou, modern, în al doilea rând pentru că ne-am preocupat pentru a le oferi locuinţe şi, în al treilea rând, pentru că, în colaborare cu agenţii economici, ne-am preocupat pentru a găsi locuri de muncă pentru soţii sau soţiile medicilor care au venit”, a spus Ionel Alb.

„Am venit aici cu fiica mea, care a terminat bacalaureatul în Palestina şi am venit să o înscriu la Facultatea de Medicină. Un doctor din Arad m-a pus în legătura cu doamna manager, care m-a sunat şi m-a încurajat să vin aici, mi-a oferit tot ce mi-am dorit. Este un spital după standarde europene şi are un laborator modern. Aş vrea ca şi fiica mea, după ce termină Medicina, sa vină să lucreze cu mine”, a spus medicul palestinian Kuffa-Chis Bassam.

Cu toate acestea, spitalul mai caută medici pentru unele specializări, precum cardiologie, neurologie, urologie sau gastroentorologie. În prezent, unitatea are 150 de angajaţi, 90 la sută din schema de personală fiind ocupată.

Spitalul Orăşenesc Ineu a fost inaugurat în 2012, după o investiţie de 70 de milioane de lei, din care opt milioane de lei au fost cheltuiţi cu aparatura medicală.

Este cel mai nou spital public din judeţul Arad şi se adresează unui număr de 70.000 de locuitori din împrejurimile Ineului, oraşul având doar 10.000 de locuitori. Unitatea are 110 paturi, un buget anual de 9,2 milioane de lei, iar 3200 de pacienţi sunt internaţi anual, în timp ce 10.000 primesc tratament în ambulatoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri