Medic pediatru, în lacrimi: Un adolescent a încercat să se sinucidă în lipsa imunoglobulinei

Data actualizării: Data publicării:
spital bun

Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino spune că viețile a aproape 100 de copii sunt puse în pericol în acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România. Astăzi, într-un interviu la Europa FM, medicul a izbucnit în lacrimi când a amintit cazul unui tânăr care a încercat să se sinucidă din această cauză.

Medicul spune că unul dintre adolescenții pe care îi are în grijă a încercat să-și ia viața, disperat de lipsa tratamentului. 

„Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău (în lacrimi), cam asta e situația în pediatrie“, a spus medicul, la Europa FM.

El a precizat după întâlnirea de miercuri dimineață, de la Guvern - care a avut loc între premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătătii, Florian Bodog, dar și șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate - că este vorba despre un copil de 12 ani.

Citiți și Criza imunoglobulinei. Plângere penală pe numele lui Florian Bodog

Până acum, o femeie din județul Alba a murit pentru că nu a primit la timp imunoglobulina de care avea nevoie. În situația ei sunt și alți pacienți din țară care așteaptă și acum ajutor de la autorități.

Alexis Cochino mai spune că, până acum, pacienții care depind de imunoglobulină nu s-au mai confruntat cu lipsa tratamentului.

„În ultimii 3-4 ani, a fost un flux relativ previzibil de imunoglobulină, ceea ce a făcut ca viața lor să fie aproape normală, cu excepția faptului că trebuie să vină lunar la spital pentru a-și face tratamentul. Dar, în rest, viața lor se poate desfășura normal, se duc la școală, învață, au prieteni, cresc, unii au ajuns studenți”, afirmă medicul Alexis Cochino.

La întâlnirea de miercuri, de la Palatul Victoria, au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Potrivit Agerpres, ministrul Sănătăţii ar urma să vină la întâlnire însoţit de producători de astfel de medicamente.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri