Ministrul sănătății: Dacă botezăm copilul, de ce nu l-am vaccina?

Data actualizării: Data publicării:
florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Un băiat de doi ani, din Bihor, nevaccinat, a murit după ce a făcut o formă gravă de rujeolă. Decesul copilului a survenit în ziua în care Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul legii vaccinării. Au participat la discuţii aproape 130 de oameni. Cei mai vocali au fost cei care se opun imunizării copiilor.

florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Ministrul Sănătății este un susținător al imunizării copiilor. De asemenea, el a declarat în mai multe rânduri că respectă decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, însă aceştia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele acestei decizii.

„Eu îmi doresc să avem copii sănătoși. Îmi doresc să le asigurăm copiilor noștri cel mai de preț dar pe care îi putem asigura imunitatea. Am citit undeva că vaccinul este ca și botezul pentru copil. În situația în care suntem credincioși și ne botezăm copilul nu văd de ce să nu îl vaccinăm”, a spus ministrul Sănătății la dezbatere. 

Din cei care au participat argumente, au fost părinți și medici care au pledat pentru vaccinarea obligatorie. 

Aş vrea să vă spun că rujeola ucide. Fiul meu În 1978 a făcut rujeolă. Primele vaccinari antirujeolice în România s-au făcut în 1979. Dacă fiul meu ar fi avut norocul să fie vaccinat antirujeolic sau să nu facă rujeolă poate ar mai fi avut vreo şansă să trăiască”, a spus un participant la dezbatere. 

Sunt medic de familie şi lucrez de peste 20 de ani şi vaccinez copii de peste 20 de ani. Asa cum în trafic circulă după reguli de circulație ca să fim în siguranță și să protejăm pe ceilalți, și codul rutier care prevede reguli, cum să merg pe strada. Nu e obligatoriu să mergeți cu mașina”, a spus un medic. 

De cealaltă parte, cei care se opun vaccinării obligatorii au adus propriile lor argumente. 

„Copilul meu a fost la câteva zeci de minute de a intra în şoc anafilactic după administrarea protecţiei făcută la 2 luni și la 4 luni. Nimeni nu a investigat copilul înainte de a ni se administra vaccinul. Nu putem să fim de acord cu obligativitatea vaccinării”, a spus un  participant la dezbatere. 

Numărul celor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 25. De la începutul anului trecut şi până acum, medicii au confirmat 5.290 de îmbolnăviri, cele mai multe în judeţe din vestul ţării. Cel mai recent deces din cauza rujeolei a avut loc în ziua în care Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul legii vaccinării. Au participat la discuţii aproape 130 de oameni. Cei mai vocali au fost cei care se opun imunizării copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri