Ministrul Sănătăţii: Orice părinte responsabil își vaccinează copiii

Data publicării:
florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că nu se poate spune că românii sau italienii „exportă rujeolă”. El adaugă că boala se transmite la populaţia care nu este vaccinată şi că „orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii”.

florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Probabil că aţi văzut că sunt acuzaţii din diferite state cu privire la epidemia de rujeolă. Eu nu vreau să acuz pe nimeni. Primul caz de rujeolă care a apărut în România a apărut la limita dintre judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, şi tulpina care s-a identificat este o tulpină care circula în Italia. Deci nu putem să spunem că românii exportă rujeolă sau că italienii exportă rujeolă. Nu. Rujeola este o boală care se transmite la populaţia care nu este vaccinată. Şi ăsta este motivul pentru care şi în Ungaria sunt cazuri de rujeolă şi în Italia...”, a spus ministrul Sănătăţii, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Argeş, potrivit News.ro.

Bodog a precizat că vaccinarea este singura metodă de a preveni boala, adăugând că în momentul de faţă nu sunt probleme cu privire la asigurarea vaccinului antrujeolic, iar autorităţile au demarat o nouă procedură care va fi publicată pe SEAP, pentru achiziţionarea de vaccin ROR.

Ministrul a insistat asupra faptului că părinţii ar trebui să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei.

Orice medic responsabil, orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii. Fiecare dintre noi, cei care suntem în această încăpere am fost vaccinaţi şi suntem sănătoşi. În ceea ce priveşte cazurile de îmbolnăvire, sunt, există în literatura de specialitate”, a menţionat Florian Bodog.

În 10 martie, Florian Bodog declara că epidemia de rujeolă „s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia”.

La momentul de faţă, epidemia înregistrează un număr de 3.446 de cazuri cu 17 decese, într-un număr de 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi”, preciza Bodog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri