Ministrul sănătății, sceptică în privința termenului pentru spitalele regionale

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea 2

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat duminică seara, la Digi24, că în opinia sa, este un termen „optimist” anul 2024 indicat de consultanți ca an în care ar putea fi gata spitalele regionale.

„Ai noștri consultanți, consultanții Băncii Europene de Investiții, spun 2024, eu spun că e un termen optimist”, a declarat Sorin Pintea la Digi24. „Vorbim despre finanțare, despre posibilitatea fazării, tocmai pentru că avem niște proceduri foarte lungi - nu numai noi, și cei de la Comisia Europeană. Până la urmă, sunt niște termene de care trebuie să ținem cont. Este vorba de 400 de milioane de euro, noi avem 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană în acest moment. Încercăm, am aprobat în Guvern un memorandum în care cerem prelungirea, practic etapizarea construcției, lucru care, poate, e cel mai aproape de realitate. Asta avem în acest moment, nu am putut avea mai multă finanțare. Dacă putem obține bani mai mulți, de ce să n-o facem, pentru că n-o să începem construcția mai devreme de 2020 - 2021. De ce să nu profităm de a doua etapă de finanțare?”, a explicat Sorina Pintea.

Spitalele regionale de la Constanța și Craiova vor fi construite cu bani de la Apărare, pentru că vor fi spitale NATO. Sorina Pinta a avut deja o discuție cu vicepremierul turc în privința spitalului din Constanța. Discuțiile bilaterale vor continua însă la nivel de miniștri ai sănătății din cele două țări, probabil în luna aprilie, a spus ministrul Pintea.

Turcii vor să fie constructorii spitalului de la Constanța, dar în niște condiții puse de partea română pe care ministrul Pintea a spus că nu le poate devoala deocamdată, dar va fi vorba despre „un soi de parteneriat public-privat”.

„În momentul în care cineva construiește ceva cu o parte din bani românești vine și oferă ceva statului român pentru pacienți”, s-a limitat să spună ministrul sănătății. Ea nu a putut oferi un termen la care acest spital ar putea fi gata, motivând că discuțiile sunt incipiente.

Și pentru spitalul din Craiova este greu de dat un termen, pentru că spitalul aceasta mai are nevoie de un studiu de fezabilitate și de impactul de mediu, care încă nu este finalizat, pentru a putea depune cererea de finanțare.

Clujul este „aproape gata”, Iașiul este finalizat, iar pentru Iași va avea loc săptămâna viitoare o ședință interministerială pentru aprobarea indicatorilor și apoi va merge la Bruxelles. Va urma Clujul și apoi Craiova, a spus Sorina Pintea.

Citiți și: 

Comisarul european Corina Crețu îi cere lămuriri Vioricăi Dăncilă privind construirea celor 3 spitale regionale

Spitale regionale la Craiova și Constanța, din banii Armatei, în parteneriat cu Turcia

Diferență uriașă - Studiul de fezabilitate pentru 3 spitale regionale: Plumb are un preț, Crețu o contrazice

Când va începe construcția celor trei spitale regionale. Rovana Plumb evită să dea un termen pentru finalizarea lor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri