O nouă criză a vaccinurilor

Data publicării:
vaccin_digi

Ministerul Sănătăţii face campanie pro-vaccinare, dar serurile de imunizare continuă să lipsească. De exemplu, în multe judeţe din ţară nu există nicio doză de Tetraxim, vaccinul contra tetanosului, difteriei, tusei convulsive şi poliomielitei, care trebuie făcut la vârsta de 6 ani. În unele zone, serul lipseşte chiar de la începutul anului. Ministerul Sănătăţii spune că va face licitaţii pentru achiziţionarea vaccinului, dar nu explică de ce nu a rezolvat problema mai devreme.

Claudiu are o fetiţă de 6 ani care trebuia vaccinată încă din august, însă medicul de familie i-a spus că trebuie să mai aştepte.

Claudiu Vlada, părinte: „Asteptăm, până la urmă ce putem să facem... E pentru sănătate, să o ferească de diferite boli. Eu chiar sunt de acord cu vaccinurile.”

Medicii susţin că riscurile în cazul copiilor nevaccinaţi sunt mari.

Dr. Viorel Dumitrescu, medic de familie, Slatina: „Aceşti copii au intrat în colectivitate şi riscul de contagiune este mai mare, în colectivităţi mai mari pentru că au mes la şcoală şi de asta sunt puţin îngrijorat.”

În Olt, serul care ar trebui să imunizeze copiii de 6 ani împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei şi tusei convulsive nu se mai găseşte de aproape 3 luni. În jur de 3.500 de copii aşteaptă să fie vaccinaţi cu Tetraxim.

Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt: „Nu avem informaţii privind aprovizionarea cu acest produs.”

În Buzău, vaccinul lipseşte de la începutul anului şi sunt 5.000 de copii care-l aşteaptă. Probleme sunt şi la Galaţi.

Valentin Boldea, medic de familie Galaţi: „Noi ca medici de familie aşteptăm ca Ministerul Sănătăţii să achiziţioneze aceste doze de vaccin astfel copiii care îi avem pe listă să fie protejaţi faţă de aceste afecţiuni.”

Ministerul Sănătăţii a anunţat că: „În perioada următoare vor fi demarate procedurile de licitaţie pentru vaccinurile Hepatitic B, tetravalent și pneumococic."

Până atunci, părinţii pot găsi vaccinul în farmacii, dar nu în toate.

Dr. Valerică Păunescu, medic de familie, Slatina: „Pentru că nu a fost licitat la nivelul ministerului, am adus, prin reprezentantul firmei, vaccinul în farmacie, contracost. Fiecare părinte se duce şi își cumpără vaccinul.”

O doză de vaccinul Tetraxim costă între 65 şi 70 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri