Obiceiurile care ar putea să ne ferească de apariția cancerului

Data publicării:
mancare shutterstock_348320018
Foto: Shutterstock

Cancerul este o boală teribilă, specialiştii nu cunosc încă mare parte din cauzele care favorizează apariţia ei, însă cred că un stil de viaţă echilibrat are un rol important în prevenţie. Alimentaţia echilibrată şi mişcarea zilnică par să fie cea mai bună reţetă pentru o viaţă ferită de spitale şi medicamente.

„30 de minute de mișcare în fiecare zi. Nu este un simplu slogan, ci o realitate a zilelor noastre. Specialiştii ne recomandă să evităm o viaţă sedentară şi să includem în programul nostru zilnic alergatul, mersul pe bicicletă, un sport de echipă sau mersul la sală”, spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Specialiştii spun că sportul poate ajuta la prevenirea apariţiei anumitor boli.

„Persoanele care au făcut sport sau fac sport sunt mult mai protejate legate de aparitia cancerului sau alte boli cronice cu care ne confruntăm. De aceea, sportul este o recomandare generală, dar vă rog să nu uitați că în societatea sec. XXI-lea mișcarea și sportul s-au redus foarte mult, atât prin desființarea serviciului militar la tineri, cât și prin reducerea netă a numărului de ore școlare și a activității fizice la nivelul arenelor sportive”, afirmă Amorin Popa, şeful Clincii de Diabet din Oradea.

„Numărul insuficient de ore de educație fizică şi cum nu toți practica sport într-un club sportiv, să spunem, apare acest fenomen al sedentarismului, care, de regula este asociat și cu un regim alimentar greșit, apare supraponderabilitatea și de acolo derivă o serie de boli”, spune Marius Marinau, lector, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.

Monica face sport în mod regulat şi spune că schimbarea stilului de viaţă i-a adus numai beneficii.

„Înainte de a începe mișcarea, nu aveam foarte multă energie, eram tot timpul cu foarte mult stres , mă ajută să eliberez stresul pe care îl ai la muncă îţi dă foarte multă energie”, spune Monica Bora, practicantă de sport.

„Mișcarea în primul rând este vitală aşa cum ne hrănim şi ne hidratăm aşa ar trebui să facă parte şi mişcarea din viaţa noastră de zi cu zi. E important pentru că prevenim anumite boli, putem să le ţinem sub observaţie pe altele. E foarte important pentru starea psihică pentru articulaţii pentru calitatea vieţii. E important să facem de mici până putem”, afirmă Teodora Lăzuran, manager sală de fitness.

Dincolo de stilul nostru de viaţă, medicii ne recomandă să fi atenţi la semnele pe care ni le oferă propriul corp.

„Le recomand să se oprească, să nu se lupte cu propriul organism pentru că organismul dă de multe ori semnale că trebuie să ne oprim şi într-un final conflictul oncogene, antioncogene cu care noi ne naştem va fi unul echilibrat şi în final va învinge viaţa”, spune Flavia Groşan, medic primar pneumolog.

Pe lângă sport, medicii recomandă o dietă echilibrată şi un număr suficient de ore de somn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri