Operațiile la inimă efectuate fără tăietură, decontate în România

Data actualizării: Data publicării:
inima

Operaţiile minim-invazive la inimă sunt acum decontate şi de statul român. La Institutul Inimii din Cluj-Napoca, 5 copii au scăpat de operaţii complicate, ce presupun incizii şi deschiderea toracelui. Este vorba despre o metodă obişnuită în spitalele din străinătate, care abia acum este folosită la noi şi care are riscuri minime pentru pacient, iar recuperarea durează cel mult două zile.

Această familie a venit din Baia Mare la Institului Inimii din Cluj pentru operaţia fetiţei de doar nouă luni. S-a născut cu probleme cardiace şi se pregăteau de o intervenţie de amploare. Au fost selectaţi însă să intre în programul primelor intervenţii minim invazive făcute la Cluj.

„Avea un PCA, o venă ce trebuia să i se închidă după naştere şi nu i s-a închis. Am avut un foarte mare noroc, a durat o oră şi zece, o găurică mică pe lângă picioruş, cât o pişcătură de ţânţar şi s-a rezolvat problema”, spune Remus Covacsinszky, părinte.

De aceeaşi intervenţie a beneficiat şi copilul unei alte femei care a venit de la Timişoara la Cluj pentru intervenţie.

Practic, în loc de operaţiile chirurgicale clasice, medicii au folosit catetere introduse prin artera femurală pentru a rezolva problemele cardiace şi au utilizat pentru ghidaj razele X şi substanţă de contrast. Mai mulți specialiști români au participat la intervenții alături de chirugii din străinătate.

Au fost făcute cinci intervenţii la copii cu vârste de la nouă luni la 12 ani cu afecţiuni congenitale cardiace care, în mod normal, în serviciul nostru de rutină, erau rezolvate prin operaţii chirurgicale. Lucrurile astea sunt foarte, foarte invazive pentru un organism mic”, spune Ovidiu Anchidin, medic primar cardiologie.

Intervenţiile minim-invazive se fac deja în străinătate în majoritatea clinicilor mari. În curând, dispozitive speciale folosite pentru aceste intervenţii, decontate deja în unele spitale din România, vor fi subvenţionate şi la Cluj. Medicii de la Institutul Inimii speră ca într-o lună să poată utiliza deja noua tehnică.

„O procedură trans-cateter pentru valvă aortică se ridică de la 20.000 până la undeva 30.000 de euro per pacient. În străinătate, în unele centre a devenit o rutină aceste proceduri”, afirmă Adrian Molnar, manager Institutul Inimii Cluj-Napoca.

Medicii de la Institul Inimii Cluj speră ca, într-un an, să realizeze aproximativ 100 de intervenţii minim-invazive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri