Vaccinarea anti-Covid a copiilor, viitoarea provocare. Mamă: Le suntem datori să-i sprijinim să își recapete astfel libertatea

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
un copil este tinut de mana de o femeie in timp ce este vaccinat anti covid
Copil vaccinat împotriva COVID-19. Profimedia Images

O nouă provocare pentru campania de vaccinare anti-COVID va fi, în curând, imunizarea copiilor. Urmează să fie aprobat și în Europa vaccinul pentru cei cu vârste între 12 și 16 ani. Chiar dacă afectează mai rar copiii, noul coronavirus le poate provoca acestora forme grave de COVID-19, în urmă cărora rămân sechele.

La Spitalul "Victor Gomoiu", aproape zilnic vin copii suspecți de infecția cu noul coronavirus. În ziua în care echipa Digi24 a filmat reportajul "Pacient în România", zece copii așteptau alături de părinți rezultatul testului PCR. Alții erau la ATI, cu forme severe ale bolii. Este vorba despre copii cu vârste mici: 3 ani, 1 an și chiar 6 luni. Ei nu pot fi imunizați cu vaccin, pentru că nu există un ser aprobat pentru vârsta lor, dar părinții se pot vaccina și astfel îi pot proteja mai bine.

Medic: Vaccinarea e un gest nobil pentru copii

Claudina Cobzariu, medic-șef ATI la Spitalul "Victor Gomoiu": "Dacă au posibilitatea să facă acest gest nobil pentru copiii lor, cea mai bună cale este să îi protejeze prin vaccinare și nu prin trecerea prin boală. Pentru că este chinuitor pentru mămică, pentru familie, pentru el, rămâne cu sechele. Am avut un copilaș, într-adevăr cu patologie neurologică la care cea mai grea afecțiune pulmonară a fost de 80%. L-am tratat, dar acea sechelă o să rămână".

Sunt și sechele psihice care rămân, atât pentru părinte, cât și pentru copil. Camelia Ungureanu a fost internată cu fiul său la Victor Gomoiu la începutul acestui an. Au stat 10 zile în spital, iar frică pe care a simțit-o când și-a văzut copilul bolnav, nu o va uită vreodată.

Citește și: Vaccinul anti-COVID pentru copii. Un medic pediatru răspunde la principalele întrebări ale părinților

Camelia Ungureanu: "Băiatul meu a avut primele simptome în noiembrie 2020, testul l a depistat pozitiv pe 4 noiembrie. A fost cea mai ușoară formă de viroză pe care a avut-o vreodată. Ne-am bucurat ca toată lumea, a trecut perioada sărbătorilor, iar pe 5 ianuarie a acuzat dureri foarte mari în zona cordului, cu iradieri pe brațul stâng, dureri foarte mari încât nu putea stă nici pe scaun. Am cerut o ecografie cardiacă în privat, am fost la o clinică și acolo s-a ridicat suspiciune de pericardică lichidiană și apoi m-am dus la camera de garda la Gomoiu, unde m-au internat în seară respectivă".

Băiatul a făcut complicații post-COVID, un sindrom inflamator care afectează organele, asta deși avusese o formă ușoară a bolii.

Camelia Ungureanu: "Mi s-a spus că a ieșit destul de ciufulit, deși avea o vârstă că nu credea nimeni că va dezvoltă complicații și cu simptome atât de discrete ale bolii. Tocmai de aceea mi se pare un virus perfid și periculos, el sapă acolo multe alte zeci de zile. A dezvoltat aceste complicații la care nu ne așteptăm și ne-a șocat".

Copilul avea 15 ani când s-a infectat cu noul coronavirus, vârstă pentru care nu există un ser aprobat în UE. Între timp, a împlinit 16 ani și a făcut vaccinul. Atât el cât și părinții sunt mai liniștiți.

Camelia Ungureanu: "Cred că dacă cineva mi-ar fi propus în spital, și dacă ar fi fost posibil cu aviz medical să-l vaccinez de acolo și ar fi existat posibilitatea asta, nici nu m-aș fi gândit să aștept așa de mult o perioadă. Temerea respectivă îmbracă niște forme pe care cu greu mi le pot aduce".

Vaccinul anti-Covid pentru copiii de peste 12 ani, disponibil în câteva săptămâni și în România

În cel mult o lună, așteptarea va lua sfârșit pentru părinții copiilor cu vârste peste 12 ani pentru că în România va fi disponibil serul și pentru această categorie de vârstă.

Copiii nu fac în general forme servere ale bolii. Dar asta nu înseamnă că sunt feriți de complicații. În secția de terapie intensivă a spitalului Victor Gomoiu au ajuns până acum 61 de copii în stare gravă.

Diana Ionescu, directorul medical al spitalului "Victor Gomoiu": "Cel mai mult ne-a emoționat, din punctul meu de vedere, primul copil care a fost în spitalul Gomoiu cu maladia PIMS, un copil care nu avea comorbidități, un copil perfect sănătos, care a ajuns cu șoc septic la noi".

Părinții care trec prin experiența spitalizării alături de copii spun că vor merge cu cei mici la vaccin când va fi posibil. 

Mama în spital: "Fiul meu va face 14 ani în toamnă și abia aștept să-l vaccinez. Noi, toată familia am făcut acest lucru, părinții acum câteva luni, cât de repede s-a putut. Este o măsură luată în primul rând pentru protecția familiei noastre dar și pentru a păstra sănătatea celor din jur pentru că dacă noi nu ne gândim și la alții, de ce s-ar gândi alții la noi?"

Medic: Odată vaccinați acești copii, ei pot merge la școală

Diana Ionescu, director medical al spitalului "Victor Gomoiu": "Odată vaccinați acești copii, ei pot merge la școală, ceea ce este foarte important, educația este forțe importantă și a lipsit un an și jumătate, cred că e suficient".

Medicii atenționează încă o dată că pandemia nu s-a încheiat și relaxarea restricțiilor nu înseamnă și o relaxare a măsurilor de protecție, la care nu trebuie să renunțăm. Dar, cel mai important acum este să ne vaccinăm. În acest moment, e singură armă contra noului coronavirus.

Iulia Ţincu, medic pediatru la spitalul "Victor Gomoiu": "Ne așteptăm poate să apară virusuri mutante, ne așteptăm să vehiculăm și tulpini noi și dacă lăsăm portiță virusului să-și dezvolte propriile mecanisme de apărare, cu siguranță o va face .. au apărut infecții cu tulpini noi, mai agresive, mai contagioase și lucrul ăsta s-a realizat pentru că virusul a fost cu un pas înaintea imunizării, cu un pas înaintea capacității umane de a se apăra".

Mamă: "Sunt datoare ca părinte să cred în ultimele descoperiri ale științei, ale oamenilor care au studiat în domeniul acesta. Așa cum virusul variolei a fost eradicat și o groază de vieți au fost cruțate, copiii au prins aripi și au zburat, au devenit vise, așa suntem datori să încercăm și să-i sprijinim să-și recapete libertatea până la urmă".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri