Peste o mie de părinţi din Constanța au refuzat în august să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei

Data publicării:
Berlin Hit By Measles Outbreak
Foto: Gulliver/Getty Images

Peste o mie de părinţi din judeţul Constanţa au refuzat în luna august să-şi vaccineze copiii cu vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, a anunţat miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Constantin Dina, care a adăugat că luna viitoare medicii vor discuta din nou cu părinţii respectivi pentru a-i convinge să-şi vaccineze copiii.

Berlin Hit By Measles Outbreak
Foto: Gulliver/Getty Images

Constantin Dina a declarat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce au început verificări la medicii de familie unde s-au constatat cele mai multe refuzuri de vaccinare.

“De asemenea, s-a iniţiat o acţiune de control cu ajutorul Serviciului de Control în Sănătate Publică de la nivelul nostru, control care s-a direcţionat către cabinetele medicilor de familie unde au fost înregistrate foarte multe refuzuri la vaccinare. Cu această ocazie s-a constatat că niciuna dintre catagrafiile raportate de medicii de familie nu erau tocmai în concordanţă cu scriptele pe care le aveau dumnealor. Aş putea să vă spun că în luna august a crescut numărul de copii catagrafiaţi cu aproximativ 1.200-1.300 de copii, dar aceştia provin din datele neclare pe care le au medicii de familie în bazele dumnealor de date”, a afirmat directorul DSPJ Constanţa, citat de News.ro.

El a explicat că se referă la lipsa carnetelor de vaccinare în anumite cazuri, iar astfel nu poate fi prezentată dovadă că au fost făcute vaccinurile.

“Ne referim aici, în primul rând, la lipsa carnetelor de vaccinare pe care copiii le primesc şi pe care părinţii ar trebui să le păstreze pentru că aceea este dovada că şi-au făcut vaccinurile. În carnetul de vaccinare se trec seria şi lotul vaccinului care este inoculat copilului şi data la care a fost făcut astfel încât să poată fi o evidenţă foarte clară. Aceste carnete de vaccinare nu există la unii dintre părinţi, ca atare nu pot demonstra antecedentele vaccinale şi atunci s-a considerat că este necesar să îi reintroducem în catagrafii, să le facem măcar o doză de rapel la ROR astfel încât să fim cât de cât asiguraţi că au primit ceea ce este nevoie”, a explicat Constantin Dina.

El a mai spus că peste o mie de părinţi au refuzat vaccinarea în luna august.

“Unii părinţi refuză vaccinarea. De data aceasta au început să o refuze în scris, sub semnătură. Aş putea să vă spun că în luna august au fost aproximativ o mie de refuzuri pentru ca să-şi vaccineze copiii, sunt refuzuri scrise, semnate. Este, din nefericire, o neînţelegere a ceea ce înseamnă vaccinarea”, a menţionat şeful DSPJ Constanţa.

El spune că vor avea loc din nou discuţii cu aceşti părinţi în luna septembrie, în speranţa că vor accepta vaccinarea copiilor.

“O să avem din nou discuţii cu aceştia în luna septembrie, poate îşi vor aduce totuşi copiii spre vaccinare având în vedere că urmează să iasă şi legea vaccinării după ce Parlamentul o va discuta şi acolo vor fi nişte norme clare şi nişte termene pe care şi le va asuma toată lumea, iar copiii nevaccinaţi nu vor mai fi primiţi în colectivităţile de copii de la nivelul unităţilor şcolare. Salut această iniţiativă, trebuia luată această măsură mai demult, din păcate au existat personaje care s-au dus la televizor şi au vorbit împotriva vaccinării, personaje care nu erau specialişti în domeniu şi care îşi luau informaţiile din mediul online”, a mai declarat directorul DSPJ Constanţa. 

El a mai afirmat că pe site-ul instituţiei pe care o conduce a fost lansat un forum de unde părinţii pot afla date despre importanţa şi beneficiile vaccinării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri