Problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer din România

Data publicării:
Cancer Treatment Center Offers Hope For Afflicted
Foto: Guliver/Getty Images

130 de români mor zilnic în România, din cauza cancerului. Este statistica dată publicităţii de Asociaţia Federaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, ai cărei reprezentanţi susţin că persoanele care suferă de această boală sunt nevoite să înfrunte nu doar maladia, ci şi sistemul. Doar o mică parte din noile tratamente împotriva maladiei, sunt compensate în ţara noastră, care are de cinci ori mai puţine aparate de radioterapie, decât media din Uniunea Europeană.

Silvia are 37 de ani, iar acum şase luni a aflat că suferă de cancer.

Silvia Burnel, pacientă: „Am fost într-un şoc total, şocul diagnosticului este greu de descris, nu-ţi vine să crezi că ţie ţi se poate întâmpla aşa ceva.”

Primele luni au fost un iad, mai ales că medicamentele de care avea nevoie au fost foarte scumpe. Pentru că e medic şi are o situaţie financiară bună, Silvia a reuşit să se trateze în străinătate. A fost operată de patru ori şi speră ca boala să nu mai recidiveze. Deşi sună cinic, ea e un caz fericit, în condiţiile în care 130 de români mor în fiecare zi din cauza cancerului.

Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină: „Un român din patru are o relație directă sau indirectă cu cancerul, mai precis 5,2% dintre români au fost la un moment dat diagosticați cu cancer și peste 20 la sută au rude de gradul întâi, mamă, fată, fiu, care la un moment dat sunt diagnosticați cu cancer.”

Accesul la tratament rămâne o problemă care se accentuează, spun asociaţiile de pacienţi. În ultimii 8 ani, Uniunea Europeană a apobat 62 de medicamente împotriva cancerului. Doar şapte sunt însă compensate în România.

Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: „În oncopediatrie lipsesc vreo 4, 5 citostatice esențiale și nu scumpe la adulți unde situația este mult mai critică, lipsesc vreo 14 citostatice.”

Stăm prost şi în privinţa aparatelor de radioterapie. În România există 1 aparat la 1 milion de oameni, de cinci ori mai puţin faţă de media UE. Ministerul Sănătăţii are explicaţii şi promisiuni.

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Sunt diferite situaţii pentru care lipsesc medicamente. Vorbim, pe de-o parte, de notificări de retragere de pe piaţă din cauza preţurilor foarte mici. Mai sunt situaţii când se schimbă producătorul şi trebuie reînnoită autorizaţia. Într-o primă fază va fi achiziţionată aparatură nouă în 4 centre. Vorbim de IOB, Spitalul Elias, Institutul Oncologic din Cluj şi cel din Baia Mare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri